Pet mjeseci od formiranja predmeta: Gdje je nestao slučaj “Ikona”?

dodik ikona
Podijelite vijest

Prošlo je više od pet mjeseci otkako je Tužilaštvo BiH saopćilo da je “formiralo predmet” u vezi sa slučajem ikona. Mada prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, istraga može trajati šest mjeseci, optužnica ili tužilačka odluka u ovom slučaju nije ni na vidiku, prenosi portal Istraga.ba

“Formiran je predmet te će se izvršiti provjere”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH 18. decembra 2020. godine.

Te provjere traju i danas. Portal tvrdi da se postupajuća tužiteljica Bojana Jolović još uvijek nije obratila Sudu BiH za izdavanje bilo kakve naredbe koja ima veze sa ikonom koju je 14. decembra prošle godine Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

„Mada Tužilaštvo BiH i Gordana Tadić to neće priznati, istraga u predmetu ikona nikad nije ni pokrenuta. Sve je, zapravo, zavedeno pod oznakom KTA koja znači da “krivično djelo nije određeno” i da se ne zna počinilac“, navodi ovaj portal.

Podsjećaju na zakonske odredbe u pogledu provođenja istrage.

“Okončanje istrage: (1) Tužitelj okončava istragu kad nađe da je stanje stvari dovoljno razjašnjeno da se može podići optužnica. Okončanje istrage bit će zabilježeno u spisu. (2) Ako se istraga ne okonča u roku od šest mjeseci od donošenja naloga o provođenju istrage, tužitelj će obavijestiti glavnog tužitelja o razlozima neokončanja istrage”, piše u članu 225 Zakona o krivičnom postupku BiH.

Dakle, da je donijelo naredbu o provođenju istrage, Tužilaštvo BiH bi već sredinom juna (najkasnije 18. 6.) moralo donijeti tužilačku odluku u vezi sa ikonom ukradenom iz Ukrajine koju je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova.

“Povodom više medijskih upita, Tužiteljstvo BiH informira medije i javnost da postupajući tužitelj u predmetu  poznatom kao ‘Ikona’, intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka. Saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i veleposlanik BiH u Rusiji, te je upućena zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim institucijama. U ovom predmetu poduzimat će se daljnje radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i prikupljanja dokaza”, saopćilo je Tužilaštvo BiH 20. januara ove godine.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.


Podijelite vijest