Portal 072info

Pet načina kako preživjeti paklene vrućine

Iako se većinu ljeta nismo ‘kuhali’, kad uslijede topli dani dobro je zapamtiti na koje se načine možemo rashladiti i na što trebamo paziti.

1. Odjenite se lagano

Nosite laganu, prozračnu odjeću svijetlih boja. Svjetle boje odbijaju malo sunčevih zraka. Također nosite šešir ili kapu ili ponesite sa sobom manji suncobran ili kišobran.

2. Pijte vodu

Nosite sa sobom vodu ili sok kad ste na otvorenom i pijte cijeli dan, bez obzira što možda uopće ne osjećate žeđ. Izbjegavajte alkohol i kofein, jer oni dehidriraju tijelo, a izbjegavajte i šumeće tablete osim ako vam ih nije preporučio liječnik.

3. Jedite češće, male obroke

Izbjegavajte obroke bogate bjelančevinama, jer oni povećavaju metaboličku toplinu.

4. Usporite

Izbjegavajte naporne aktivnosti. Ako baš morate obavljati težak fizički rad, obavite to tijekom najhladnijeg dijela dana, ili prije sedam sati ujutro ili kasno navečer.

5. Ostanite u zatvorenom prostoru kad god možete

Ako ne možete biti u klimatiziranom prostoru, pokušajte biti na što nižem katu i što dalje od sunca. Sjetite se da ventilatori samo cirkuliraju topli, a ne puštaju hladan zrak.

Liječnici savjetuju da sat vremena prije izlaska na sunce i vrućinu pijete dovoljno tekućine i namažete se kremom za sunčanje. Čak i ako ćete većinu dana provesti u zatvorenom i klimatiziranom prostoru, pazite na unos tekućine, jer je ono nužno na visokim temperaturama.

Podijelite članak