Pet najboljih gradova za strastvene ljubitelje kafe

Pet najboljih gradova za strastvene ljubitelje kafe
Ljudima širom svijeta je nezamisliv početak dana bez šolje kafe, a rituali ispijanja ovog kofeinskog napitka razlikuju se od države do države, pa čak i od grada do grada. U nastavku donosimo najbolje gradove za ovu vrstu užitka.

São Paulo, Brazil

Centralna i Južna Amerika područja su na kojima se uzgaja kafa sa savršenim rasponom okusa. Nadmorska visina pogoduje savršenoj kiselosti, a zbog idealne temperature zrna kafe su vrhunskog kvaliteta.

Brazil je najveći svjetski proizvođač kafe u proteklih 150 godina. Ova latinoamerička država, jedna od najboljih destinacija za ljubitelje kafe, je posebno poznata po kafi “Arabica” i “Robusta”.

Sao Paolo ima pregršt kafića namijenjenih za uživanje u prekrasnom okusu ovog napitka, od tradicionalnih dragulja kao Sofa Café, Café Floresta i The Little Coffee Shop do savremenih kafića poput Beluga i Octavio.

Istanbul, Turska

U Turskoj kažu da kafa mora biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav. Turci kafu uvijek poslužuju nakon jela, a prave je u bakrenoj džezvi. Kako bi ublažili gorčinu često je poslužuju s turskim slatkišima. Poslužuje se u tradicionalnim porculanskim fildžanima.

Istanbul je, sa svojim brojnim kafićima, odredište za ljubitelje kafe. Autentična kultura turskog načina ispijanja kafe njeguje se u Pierre Loti Café i Fazil Bey. Najbolje vrijeme za posjetu Istanbulu je od septembra do početka novembra.

Milano, Italija

U Italiji je najpopularniji esspreso koji se poslužuje u maloj šoljici i obično se konzumira stojeći. Zanimljivo je da Italijani smatraju da nije dobro naručivati kapućino u noćnim satima, jer je jutro jedino vrijeme za uživanje u kapućinu.

Neki od najznačajnijih kafića u Milanu su Orsonero, Marchesi, Taglio, Caffe Napoli i Moleskine Café.

Džakarta, Indonezija

Kafa je sastavni dio indonežanskog života. Indonezija je poznata po svojim izvanrednim sortama kafe, uključujući Java, Sumatran, Toraja i Gayo. Ljubitelji kafe avanturisti u Džakarti mogu probati neke od najskupljih sorti kafe na svijetu, kao što je Kopi Luwak.

Seattle, Washington, SAD

Seattle je savršeno mjesto za strastvene ljubitelje kafe. Najbolje vrijeme za posjetu kišnog grada je krajem juna ili između septembra i oktobra.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE