Pet najboljih pasmina pasa za život u gradu

1634134932 1634124268 dog gc6d3e960c 1920 750x500 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Neki psi sanjaju da uživaju na velikoj farmi, s dovoljno prostora za istraživanje, stvarima za njuškanje i glodavcima koje mogu loviti.

Ali neki će se ljubimci prilagoditi i – možda čak uživati – u životu u gustim urbanim sredinama. Na kraju, nijedna druga opcija ne nudi takav buket aroma za njuškanje, s toliko prilika da na nogostupu ugrabe zalutalu krišku pizze.

Gradski život svakako nameće jedinstvene izazove za pse i njihove vlasnike. Ali ako odaberete pravu pasminu, otkrit ćete da se vaš četveronožni prijatelj može uklopiti u svu gradsku vrevu i užurbanost.

U nastavku vam donosimo 5 najboljih pasmina za život u gradu i razgovarat ćemo o karakteristikama koje su zajedničke većini ovih pasmina.

1. Kovrčavi bišon

Kovrčavi bišon je sretna pasmina s neprestano pozitivnim držanjem. Obično se brzo sprijatelje s odraslima i djecom, a obično su prilično ljubazni i s drugim psima.

Bišon se ne linja pretjerano i ima „hipoalergenu“ dlaku, pa je sjajna pasmina za one koji imaju alergije na pse. Međutim, zahtijevaju često dotjerivanje, tako da ćete morati planirati i posjete groomeru u skladu s potrebama psa.

2. Bostonski terijer

Poznat i kao „američki džentlmen“, bostonski terijer je uredan i lak za održavanje. To je pas koji ne slini i ne linja se pretjerano. Međutim, on ponekad može biti malo “plinovit”, pa ćete im trebati ograničiti hranu i poslastice.

3. Korgi

Postoje zapravo dvije različite vrste korgija: velški korgi Cardigan i velški korgi Pembroke. Srećom, obje vrste ove pasmine imaju prijateljski karakter koji ih čine pogodnim za gradski život.

Mješanci korgija, kao i sami korgiji, imaju tendenciju da strance doživljavaju kao prijatelje koje tek trebaju upoznati, ali ponekad mogu biti nervozni s drugim psima.

4. Buldog

Nekada poznati kao engleski buldog, ovi psi s ravnim licima sada su jednostavno poznati pod imenom buldog.

Na njihovu nesreću, ta ravna lica mogu prouzrokovati brojne zdravstvene probleme, a buldozi ne mogu tolerirati visoke temperature. Također mogu patiti od problema s disanjem, a mnogi od njih hrču veoma glasno. Ipak, buldozi su odličan izbor za mnoge stanovnike gradova, jer imaju male potrebe za šetnjom i ne zahtijevaju pretjerano vježbe i treninga.

5. Chihuahua

Chihuahue (čivave) su lako jedna od najboljih pasmina za gradske stanovnike. Njihova su minijaturna tijela savršena za gradski život i puno ih je lakše trenirati nego mnoge druge toy pasmine.

Ovi psi najčešće imaju prijateljski karakter, ali je važno da ih temeljno socijalizirate dok su mladi kako bi spriječili da postanu sumnjičavi prema strancima i netrpeljivi prema drugim psima. Vlasnici ovih pasa često zaborave da su njihovi psi – psi, i da im je potreban trening i socijalizacija kao i bilo kojoj drugoj pasmini.

GODISNJICA
MARKETING