Pet najtežih prekretnica koje mogu učvrstiti ili uništiti brak

Neplodnost, prevara i teška bolest mogu udaljiti par, a upravo se u takvim teškim situacijama vidi pravo zajedništvo, odnosno koliko su se parovi spremni žrtvovati…
Brak iziskuje jako puno truda, a svakodnevne situacije itekako ljubav stavljaju na kušnju. Pravo zajedništvo vidi se tek tijekom teških razdoblja kao što su bolesti, neplodnost ili pak prevara. Tek se tu vidi koliko su se parovi spremni žrtvovati i pridržavaju li se zavjeta “u dobru i u zlu”. 
Neplodnost
Neplodnost može biti veliko breme za par i unijeti pravi razdor u brak. Partneri se mogu međusobno optuživati da se jedno od njih dovoljno ne trudi, ne želi posjetiti liječnike i nadići svoj sram. Najvažnije je porazgovarati o opcijama, odlučiti kojim putem krenuti i biti sigurni da ste 100 posto u tome. Ako se samo jedno od vas trudi, partner bi mogao biti jako razočaran. Također, postoji mogućnost da će onaj koji ne može imati djecu osjećati krivnju zbog toga i još se više povući u sebe. U tim trenutcima je važno biti jedno drugome podrška, a sebičnost ostaviti sa strane, piše Women’s Health. 
Prevara
Nevjera ostavlja duboke emocionalne tragove i u trenu može uništiti brak. Spašavanje odnosa nije nimalo lako i najprije treba postaviti pitanje zaslužuje li preljubnik oprost, a potom i drugu priliku. Ako ste odlučili oprostiti, trebate znati da je vaša stara veza mrtva. Stoga treba krenuti iz početka. Ta veza možda neće imati jednako povjerenje kao prva, ali bit će znak da vas ništa ne može rastaviti. 
Također, ako je partner već odlučio oprostiti prevaru, onda je ne bi trebao više ni spominjati, naročito ne u društvu. Sarkastične primjedbe i komentari o prošlosti uništit će brak zato što su dokaz da niste spremni za novi početak.

Rođenje djeteta

Prvi mjeseci nakon rođenja djeteta su istovremeno i čudesni i teški. Nedostatak sna i sumnja u sve što radite izazivaju nervozu, pa su svađe sve češće. Pokušajte s partnerom ravnopravno podijeliti brigu oko djeteta, tako da sami ne podnosite sav teret. To će smanjiti stres i još vas dublje povezati. 

Teška bolest

Bolest itekako mijenja dinamiku odnosa, takva situacija učinit će sve prijašnje svađe nevažnima. Najvažnije je pružiti jedno drugome potporu i u takvim se trenucima još više posvetiti vezi. Neka ona postane utočište koje će vam pomoći da smognete snagu i nastavite dalje. 

Otkaz

Financijska kriza pravi je teret za brak, a manjak osnovnih sredstava za život može ljude natjerati da se međusobno okrivljuju za otkaz, loše investicije ili nepromišljeno trošenje. Takva situacija mijenja dosadašnji stil života, izaziva stres i pogađa cijelu obitelj. Treba joj pristupiti hladne glave i zajedno odlučiti koji je vaš sljedeći korak.