Pet najviših evropskih nebodera nalaze se u istoj zemlji

Screenshot 4 740
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U septembru prošle godine Friedrich “Friedi” Kuhne prešao je pješice preko konopca koji je povezivao toranj Neva s neboderom Oko.

Moskovski međunarodni poslovni centar dom je četiri od pet najviših zgrada u Evropi. Ovdje su se smjestili federacijski tornjevi – Vostok i Zapad, kompleks Oko, Neva te Mercury.

Istočni federacijski toranj (Vostok) izdiže se na 373 metra visine, ima 95 katova te se smatra drugom najvišom zgradom u Evropi. Zapadni toranj mnogo je niži – ima tek 242 metara visine prenosi punkufer.hr.

Slijedi ga kompleks Oko, koji se prostire na 250.000 kvadratnih metara, odnosno njegov južni toranj koji ima 85 spratova te visinu od 354 metra.

Titula četvrte najviše zgrade Evrope dodijeljena je Neva tornju 2, koji je još uvijek u fazi gradnje, a koji je visok 345 metara te ima 79 spratova.

U septembru prošle godine Friedrich “Friedi” Kuhne prešao je pješke preko konopca koji je povezivao toranj Neva s neboderom Oko. Hodao je oko 245 metara na visini od 350 metara u Moskovskom međunarodnom poslovnom centru.

Zadnje mjesto naše ljestvice najviših evropskih zgrada zaokružuje gradski neboder Mercury, koji se izdiže na 338 metra visine u Moskovskom međunarodnom poslovnom centru, a koji se dugo vremena smatrao najvišom zgradom u Rusiji.

No titulu najviše zgrade Evrope danas s ponosom nosi Laktha centar. Taj 90 spratova visok neboder izgrađen u istorijskoj četvrti Lakhta u Sankt-Peterburgu. Tri sprata nalaze se pod zemljom, a preostalih 87 izdiže se na 462 metra visine.