Portal 072info

Pet navika koje su nestale raspadom Jugoslovije

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Raspadom Jugoslavije i padom socijalizma, nestale su brojne navike koje su bile rutina desetljećima, a izumrle su gotovo preko noći. Novinska agencija Atrakcija donosi pet navika koje su nestale u posljednjih 25 godina.

1- Izumiranje željeznica: putovanje vozom postala je “izgubljena navika”. Raspadom Jugoslavije smanjile su drastično potrebe za putovanjima “od Vardara pa do Triglava”

2- Sindikalna i radnička ljetna odmarališta na Jadranu: Iako su se odmarališta mogla zadržati u okviru postojećif firmi, privatizacija je uništila objekte, a tome su znatno doprinijeli i negativbna klima spram ovakvih obekata u Hrvatskoj, gdje su ona u najvećem broju devastirana tokom rata

3- Kupovina zimnice preko firme: Još jedan običaj koji je odumro sa raspadom Jugoslavije i socijalizmom. Zimnica preko firmi se plaćala u ratama i bila je od velike pomoći kućanstvima,

4- Radničke menze u firmama: Običaj koji je gotovo nestao. Do prije 25 godina, većina kompanija imala je vlastite menze za radnike, a danas je tek nekolicina takvih.

5- Obavezan odlazak na pijacu: Do prije 25 godina, odlazak na pijacu, najčešće vikendom, bio je obavezni oblik jeftine kupnje namirnica, povrća, sireva, mliječnih proizvoda i raznih vrsta suhog mesa. Novi trend velikih nakupaca gotovo je izjednačio cijene na pijacama, u piljarama i tržnim centrima. Danas se na pijacama sve češće prodaje švercovana roba, od odjeće i obuće do duhana.

Novinska agencija Atrakcija

Podijelite članak