AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Na deklaracijama prehrambenih proizvoda često možemo da pročitamo nepoznate skraćenice i neobične nazive sastojaka. Neki od njih mogu biti veoma opasni. 

Predstavljamo neke koje bi trebalo da izbjegavate na svojoj trpezi:

MSG

Mononatrijum glutamat (MSG) ili E621 je pojačivač ukusa koji je najzastupljeniji u industrijskim proizvodima poput instant supa i mesnih prerađevina.

Iako tokom više decenija upotrebe u prehrambenoj industriji nije dokazano da ima štetno dejstvo na zdravlje, postoje naznake da konzumacija hrane koja ga sadrži može izazvati simptome poput glavobolje i mučnine.

E951

Vještački zaslađivači su zbog nedostatka energetske vrijednosti i intenzivne slatkoće, danas sveprisutni na tržištu u brojnim prehrambenim proizvodima. Njihova primjena se može pozitivno odraziti kod osoba koje su na redukcijskim dijetama i kod osoba koje boluju od dijabetesa.

Ipak, neki umjetni zaslađivači, poput aspartama (E951), su zbog potencijalno štetnog efekta na zdravlje predmet brojnih istraživanja, ali za mnoge ne postoje naučni dokazi o štetnosti pa je njihova upotreba u prehrambenoj industriji vrlo rasprostranjena.

Transmasne kiseline

Nastaju delimičnom hidrogenacijom biljnih ulja. Deklaracija na proizvodu na kojoj se transmasne kiseline nalaze na jednom od prva tri mesta na listi sastojaka, uglavnom sadrži i veće količine istih.

One povećavaju nivo “lošeg” LDL holesterola što doprinosi riziku od srčanih oboljenja.

Nitriti i nitrati

Nitriti i nitrati su konzervansi koji se koriste najviše u proizvodnji suhomesnatih proizvoda, sireva i usoljene ribe.

U organizmu mogu remetiti prenos kiseonika u krvi i zato se preporučuje izbegavanje proizvoda koji ih sadrže, a naročito su na njih osetljiva deca.

E102 i E123

Upotreba vještačkih boja poput tartrazina (E102) i amarantha (E123) je u pojedinim zemljama zabranjena zbog sumnje da izazivaju različite zdravstvene tegobe.

Prilikom odabira proizvoda, prednost uvijek treba dati prirodnim bojama kao što su ekstrakt paprike (E160c) i kurkume (E100).