Portal 072info

Pet nužnih akcija za siguran povratak sve djece u škole

progress under threat2
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Save the Children je na globalnom nivou pripremio plan za povratak djece u škole u kontekstu pandemije Covid-19, koji prioritizira pet ključnih akcija koje bi vlade trebale poduzeti kako bi se omogućilo da se djeca, naročito ona iz najugroženijih grupa, mogu sigurno vratiti u škole i nadoknaditi propušteno učenje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Akcija pomoći uključuje novčanu pomoć za najugroženije porodice kako bi priuštili djeci povratak u škole kada se ponovo otvore, ali i časove za nadoknadu gradiva u cilju lakšeg povratka učenju, osiguravajući da ni jedno dijete ne bude zapostavljeno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Voda, sanitarna i higijenska sredstva u školama, trebaju biti sigurni za učenike, nastavnike i njihove porodice.

Plan povratka djece u školama uključuje i nacionalne komunikacijske kampanje za povratak u školu, ali i treninge za nastavnike o COVID-19 pandemiji i neophodnim promjenama u školama da se svima zajamči sigurnost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz Save the Childrena smatraju da kad djeca ne pohađaju školu, njihovo učenje ne samo da prestaje, već će vjerovatno i nazadovati.

Globalno istraživanje Save the Children, koje je obuhvatilo 25.000 djece i roditelja širom svijeta, pokazalo je da četvero od petero djece osjeća da malo, ili uopće ne uči dok su izvan škole. Djevojčice, raseljena djeca i djeca koja žive u siromašnim domaćinstvima najčešće su izjavljivala da nisu ništa naučili u periodu dok su škole bile zatvorene.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim, u vremenu kada vlade trebaju investirati u djecu i njihovu sigurnost, budžeti se smanjuju zbog recesije, potrošnje za zdravstvenu zaštitu i ekonomskog oporavka.

Save the Children stoga apeluje na međunarodnu zajednicu da preuzme više inicijative i akcije, te osigura hitne programe pomoći za podršku sigurnom povratku obrazovanju milionima djece širom svijeta.

– Škola nije samo mjesto za učenje, to je mjesto gdje se djeca socijaliziraju u sigurnom okruženju. Ne smijemo zaboraviti utjecaj pandemije COVID-19 na djecu. Sada je i više nego važno da slušamo što nam poručuju djeca, pojačamo kolektivni angažman i vratimo svu djecu u škole – poručuju iz Save the Children.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME