Screenshot 5 6
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Najsretniji parovi uvijek uspostave razumna očekivanja, a ona predstavljaju temelj kvalitetnog i sretnog braka.

Kako biste bili sigurni da ulazite u kompatibilno i zdravo partnerstvo, ovih pet pitanja biste trebali postaviti sebi prije nego što uđete u brak:

Da li je ova veza ravnopravna?

Kada planirate brak, vjerovatno ćete se dogovoriti oko toga kako ćete podijeliti finansijske obaveze. Međutim, trebate obratiti pažnju i na ravnotežu emocija. Jedna osoba ne smije uvijek davati više. Potrošiti svu svoju energiju kako biste nekoga učinili sretnim postaje preveliki teret ukoliko su tu djeca, hipoteke i druge obaveze.

Jesu li mi roditelji usadili određena očekivanja?

Važno je ispitati kako su roditelji i ostala rodbina doprinijeli vašim očekivanjima u vezi s porodičnim životom. Npr. u vašoj porodici djeca su uvijek bila na prvom mjestu. U porodici vašeg partnera očekivalo se da djeca budu nezavisnija. Bez detaljnog razgovora ne možete znati kakvo je partnerovo mišljenje o ovom pitanju.

Želim li djecu?

Ako jedna osoba želi djecu, a druga ne, bit će teško pronaći kompromis. Ovo pitanje je od izuzetne važnosti, a ukoliko vam se mišljenja razilaze, bolje je okončati vezu.

Koji su moji ciljevi u životu i jesu li kompatibilni sa ciljevima mog partnera?

Budite sigurni u to šta želite sada, ali i za 10 godina. Bitno je znati svoje životne ciljeve i osigurati da su u dovoljnoj mjeri u skladu sa životnim ciljevima vašeg partnera.

Kako ću se pripremiti za brak?

Ljubav ne treba u velikoj mjeri biti intuitivna. Planiranje vjenčanja je uzbudljivo, ali ne zaboravite šta slijedi nakon njega. Parovi bi se trebali dogovoriti oko planova za budućnost, a oni mogu uključivati i redovno odlaženje kod bračnog savjetnika. Ovo nije nužno loša stvar i može preventivno djelovati.