Portal 072info

Pet promjena na koži koje su znak bolesti

Razne pojava na koži ponekad ignoriramo jer mislimo da su bezazlene i da će proći same od sebe, ali one su često pokazatelj da nešto ne valja s našim zdravljem.

Ovo je spisak promjena na koži na koje obavezno morate obratiti pažnju jer one mogu biti prvi znak bolesti:

1. Uzdignute crvene mrlje s ‘ljuskicama’.

One su prvi znak psorijaze, hronične imunološke bolesti kože koja uzrokuje upalne procese zbog kojih naposljetku dolazi do iritacije i stvaranja mrlja. Stres je jedan od velikih ‘okidača’ psorijaze.

2. Suha koža popraćena osjećajem svrbeža.

Kada primijetite ovakve pojave na koži tokom zime, vjerovatno je u pitanju samo stanje uzrokovano hladnoćom i suhim zrakom. Međutim, ako vam je koža konstantno suha i popraćena svrbežom koji ne nestaje, osjećajem umora ili gubitkom težine, onda postoji velika vjerovatnoća da vam probleme stvara štitnjača.

3. Crvene kvržice.

Negativne emocije loše djeluju na naše zdravlje, a ovakve promjene na koži mogu biti manifestacija stresa i anksioznosti. U svakom slučaju, posjetite dermatologa ili svog ljekara opće prakse kako biste ustanovili koji je korijen problema.

4. Akne i pojačan rast dlačica.

Kada ove dvije kožne promjene dolaze u ‘paketu, obično su znak hormonalnog disbalansa. Akne na bradi, obrazima i leđima te dlačice na licu, trbuhu ili prsima prvi su simptomi sindroma policističnih jajnika.

5. Žute kvržice na rukama i nogama ili tamne ‘baršunaste’ mrlje.

Osobe koje imaju problema s razinom šećera u krvi ili prekomjernom težinom moraju obratiti pažnju na svoju kožu. Žute kvržice pojavljuju se zbog visoke razine triglicerida u krvi i dijabetesa. Tamne baršunaste mrlje na vratu ili rukama također su jedan od znakova dijabetesa.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box