AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Stavljanje vlastitih potreba na prvo mjesto neki bi opisali kao sebičnost, ali to je zapravo najbolja stvar koju možete napraviti za sebe.

Ovo je pet razloga zbog kojih sebi trebate biti prioritet.

Vaše zdravlje ovisi o tome

Stres i nedostatak sna oslabljuju organizam, pa postajete podložniji raznim zdravstvenim problemima i bolestima. Često sami sebe toliko preopteretite svakodnevnim obvezama da ne uspijevate pronaći ni pola sata za odmor, a kamoli za hobi koji vas veseli i relaksira. Zbog toga pati vaše fizičko, ali i psihičko zdravlje.

Posao može i mora pričekati

Posao vam nikada ne smije postati prioritet ili biti središnja tačka oko koje se okreće vaš cijeli život. Radne obveze moraju pričekati kada su u pitanju važne stvari. Nemojte odgađati preglede kod doktora zbog posla i uvjeravati se kako se ništa neće dogoditi ako malo pričekate s nekom važnom pretragom koju ste odavno trebali napraviti  Možda vam se čini da neki projekt na kojem radite zahtijeva 100% vaše pažnje pa na njega trošite i svoje slobodno vrijeme, ali upravo je to pogrešan potez koji mnogi rade. Posao je posao, a slobodno vrijeme koristite kako biste se odmorili od njega.

Imat ćete kvalitetniju ljubavnu vezu

Nema ništa loše u tome da vodite računa o potrebama svog partnera, ali ako to radite nauštrb vlastitih potreba, dugoročno će vaša veza izgubiti na kvaliteti. Ako ne naučite jasno i glasno izražavati svoje sumnje, osjećaje i želje, nakon nekog vremena osjećat ćete se zanemareno i zapostavljeno.

Bit ćete bolja prijateljica i majka

Mislite da vaša porodica ili prijatelji ne primjećuju da ste nervozni, umorni, razdražljivi? Varate se, oni itekako znaju prepoznati kada se osjećate loše. Ne možete uvijek svi biti sjajno raspoloženi i trenuci nervoze sasvim su uobičajena stvar. Međutim, kada ste u stanju hroničnog stresa onda ste skloni pretjerano emotivnim reakcijama i ne vidite stvari u pravom svjetlu.To može dovesti do brojnih nesporazuma, bespotrebnih rasprava, pa čak i svađa. Zato pazite na sebe, priuštite sebi svakodnevno barem pola sata kada ćete se povući u svoj svijet, opustiti misli, udahnuti punim plućima i napuniti baterije za ostatak dana. Ne zaboravite, kada ste sretni, onda ste najkorisniji svojim najmilijima.

Postići ćete unutrašnji mir

Nemojte osjećati krivicu zbog toga što svoje potrebe stavljate ispred potreba drugih. Imate potpuno pravo sebi biti prioritet i ostvariti se u svakom pogledu. Tako ćete postati bolji čovjek, osvijestiti svoje interese i potrebe te ćete ostvariti toliko željeni unutrašnji mir kojem svi težimo.

zadovoljna.hr