AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Za pravilan psihički razvoj djeteta, neophodno je učešće oba roditelja.

Iz nekog razloga očevi su često vrlo malo prisutni u vaspitanju, a nisu svjesni koliki utjecaj mogu imati na život djeteta, naročito u odnosu “otac i kćerka”. Ovih pet rečenica, prema tvdnjama psihologa, svaka ćerka treba čuti od svog oca:

Prelijepa si

Svakom ženskom biću potrebno je da se osjeća lijepom. A kada prvi muškarac s kojim se djevojčica sretne u životu – otac, to ponavlja, to veoma pozitivno utječe na nju.

Volim te

Ova fraza potrebna je svima, a naročito ranjivom ženskom djetetu. Kroz očevo iskazivanje ljubavi, djevojčica postaje svjesna kako se u odraslom dobu muškarac treba ponašati prema njoj.

O čemu razmišljaš?/ Da li želiš da razgovaramo?

Iskreni razgovori s ocem ostaju u memoriji kćerke za čitav život. Oni joj daju osjećaj da je vrijedna, cijenjena, zanimljiva, i sjajan su način da djevojčica nauči kako se stiče povjerenje od muškarca.

Zaslužuješ najbolje

Kada otac kaže ovu rečenicu, to kćerki uliva veliko samopouzdanje. U budućnosti će znati da cijeni sebe, zbog čega će donositi dobre odluke.

Uspjet ćeš

Vjera oca u kćerkine sposobnosti daje detetu poverenja u sebe i jača njegovu snagu i volju da nastavi dalje. Svaki otac mora podržavati svoju kćerku – to je garant za dobru budućnost.

Faktor