Portal 072info

Pet skrivenih Facebook trikova koje trebate znati

Evo kako onesposobiti potvrdu kada ste pročitali poruku prijatelja, kako povećati privatnost fotografija koje dijelite s drugima i još mnogo toga.

Više od 1 milijarde ljudi redovito koristi Facebook, ali to ne znači da su svi dobro upoznati sa svim mogućnostima koje im pruža ova stranica za društveno umrežavanje. Stranica se neprestano obnavlja, a između redizajna profila, novih aplikacija i promjena uvjeta privatnosti, teško je održati korak sa svim primjenama

Evo pet trikova koji će vas učiniti naprednim korisnikom Facebooka:

Pročitajte prvu Facebook poruku koju ste ikada poslali nekom prijatelju.

Budite spremni za putovanje prema dolje u memoriju bez beskrajnog listanja svih razgovora koje ste vodili. Najjednostavniji (ali najsporiji) način da se vide prve Facebook poruke koje ste poslali prijatelju je da preuzmete sve svoje Facebook podatke. To možete učiniti tako da odete na General Settings i slijedite najdonju vezu. To može potrajati nekoliko sati ili dana, jer funkcija, među ostalim, prikuplja i svaku poruku koju ste ikada poslali.

Evo i brži način. Na Facebooku za desktop idite na https://m.facebook.com/messages/. (Ovo je mobilna stranica i njezini URL-ovi se prikazuju drugačije, a vi ćete ih koristiti na svoju prednost.) Sada kliknite na prijateljev chat. Desni klik na gumb See Older Messages… i otvorite link u novoj kartici ili prozoru. Na ovoj novoj stranici, vidjet ćete dugačak URL s puno brojeva. Potražite dio koji kaže & start = 7. “7” se odnosi na indeksirane poruke koje se pojavljuju; vaše poruke su indeksirane od 1, 2, 3 … od najnovijih do najstarijih. Postavite taj broj što je bliže ukupnom broju Facebook poruka koje ste ikada poslali vašem prijatelju i to će vas odvesti ravno do najstarijih poruka.

Da biste dobili ovaj broj, otvorite Facebook poruke na desktop linku: https://www.facebook.com/messages/. Kliknite na prijateljev chat i pomaknite se prema gore – vidjet ćete nešto poput Load Older Messages (51583), što je otprilike koliko poruka imate razmijenjeno s tim prijateljem. Promijenite u tom broju broj iz dugačkog URL-a od prije, i ponovno učitajte stranicu. S ovog mjesta, morat ćete kliknuti nekoliko puta više na See Older Messages… – i sad ćete se vratiti na vaše prve poruke.

Onemogući potvrde čitanja

Pokušavate ignorirati nekoga? Onda vjerojatno niste ljubitelj potvrda koje drugu stranu obavještavaju da ste pročitali neku poruku. Ta obavijest kaže “Seen”, a potom slijedi vrijeme ili datum kada ste otvorili tu poruku.
Ne postoji način da onemogućite potvrde čitanja u Facebooku, tako da ćete se morati obratiti aplikacijama tzv. “trećih strana”. Ovo samo radi za preglednike na stolnim računalima. Za korisnike Chromea, postoji Facebook Unseen aplikacija. Tu je također i Crossriderova Chat Undetected, aplikacija koja radi za Chrome, Firefox i Internet Explorer.
ABC News je prošle godine upozorio da pokušaj bilo koje od ovih metoda činite na vlastitu odgovornost, kao što je je Facebook i istaknuo u Uvjetima korištenja usluge “Vi neće učiniti ništa što bi moglo onemogućiti, preopteretiti ili narušiti pravilan rad ili izgled Facebooka.”
 
Uklanjanje vremena kada ste posljednji put bili aktivni na Facebook Messengeru

Evo još jedna uobičajena uvreda za one koji su zabrinuti za svoju privatnost. Riječ je o obavijesti koja kaže nešto poput “Aktivan prije 1 minute” na Facebookovoj mobilnoj aplikaciji Messenger.
Nažalost, ne postoji pouzdana Facebook opcija niti aplikacija “treće strane” koja bi vas mogla osloboditi ove značajke. Jedini pouzdan način je da izbrišete Facebook Messenger s telefona i koristite Facebook samo na stolnom računalu ili preko svog mobilnog preglednika.
 
Poboljšajte privatnost fotografija

Prije svega – što ljudi mogu vidjeti na vašem Facebook profilu? Da biste to saznali, idite na svoj profil i odaberite View As… s gumba izbornika u donjem desnom kutu naslovne fotografije. Sada ćete biti u mogućnosti vidjeti kako vaš profil izgleda u javnosti, kao i kako se on pojavljuje određenim prijateljima.

Možda ste primijetili da ako upišete “Fotografije John Doe” u Facebook, i dalje ćete vidjeti fotografije svog prijatelja Johna Doea – čak i ako je on postavio svoje tagirane fotografije na svom profilu kao privatne. To je zato što su prijatelji koji su objavili tagirane fotografije Johna postaviti postavke na Public, Friends ili Friends of Friends, a vi spadate u jednu od tih kategorija.

Ako je netko objavio neke vaše škakljive fotografije i ako su one postavljene na Public ili Friends of Friends, tada je moguće da ljudi koji nisu čak vaši Facebook prijatelji mogu vidjeti te fotografije. Pa kako saznati koje neugodne fotografije mogu biti vidljive prijateljima ili onima koji nisu prijatelji? Idite na Activity Log (nalazi se ispod gumba u obliku trokuta u gornjem desnom kutu). Na lijevom stupcu, kliknite na Photos, a zatim odaberite Photos of You. Na vrhu bannera, odaberite Public, Friends of Friends ili Friends nakon Shared with: kako biste vidjeli koje vaše slike su vani i za koje skupine ljudi su one dostupne.

Ako prijatelj objavio neugodnu fotografiju koja je postavljena na Public ili Friends of Friends, vaša jedina opcija je da pitate njega ili nju da promijeni postavku na Friends. (Također ga možete pitati da postavi postavku na Only me, ako je zaista riječ o nekoj nezgodnoj fotografiji ili jednostavno možete zamoliti da fotografiju u potpunosti izbriše. Ili, možete također skinuti svoj tag (oznaku). To je spor proces da ručno provjeravate svoje fotografije, ali je temeljit i radi.
 
Provjerite skrivene poruke u inboxu

Ovdje je brz i jednostavan trik, ako niste znali za njega. Poruke koje ste primili od ljudi koji nisu vaši Facebook prijatelji ne pojavljuju se u vašem Inboxu. One se smještaju u drugu mapu za koju većina ljudi misli da je rezervirana za dosadne poruke o događanjima (Event messages). Dakle, idite na Messages i kliknite na Other (99+). Velike su šanse da ćete ovdje naći nekoliko poruka koje ste propustili.

Podijelite članak
  • 4
    Shares