Pet stvari koje niste znali o vodi

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

vodaKažu da jabuka dnevno drži liječnika podalje, ali šta osam čaša vode može učiniti za nas? Voda čini nekoliko važnih doprinosa tijelu. Gotovo svaka stanica zahtijeva vodu kako bi mogla djelovati ispravno, kao i gotovo svaki metabolički proces. 

Otprilike 55% do 75% ljudskog tijela sastoji se od vode, a s obzirom da gubimo oko osam čaša dnevno kroz disanje, znojenje i mokrenje, važno je nadoknaditi taj gubitak. Vaše tijelo znoji se u nastojanju da se ohladi. Zamjena izgubljene tekućine od vitalne je važnosti. Potrebno je stalno piti vodu. Nemojte se oslanjati na mehanizam žeđi, jer ste tada već malo dehidrirali.

Donosimo pet stvari koje niste znali o vodi, a koje će vas potaknuti da konačno počnete piti onih osam čaša dnevno.

1. Poboljšava mentalne funkcije. Ako se ne možete sjetiti što je napisano u uvodu ovog članka, vaš je mozak možda žedan. Budući da se oko 80% moždanog tkiva sastoji od vode, važno je da je vaš mozak hidratiziran. Klinička ispitivanja su pokazala da dehidracija smanjuje kratkoročno pamćenje i koncentraciju.

2. Može spriječiti kritične bolesti. Artritis, rak i srčane bolesti su ozbiljne bolesti koje utječu na milijune ljudi, ali možete eventualno izbjeći biti dio tih statistika ako pijete dovoljno vode. Zglobna tekućina omogućuje klizanje hrskavičnih krajeva kostiju u zglobnoj šupljini. Kada ima dovoljno vode, manje je trenje oko zglobova, a time i manja vjerojatnost za artritis. Isto tako, kada ima puno vode u našem sustavu tijelo se čisti od toksina. Smanjuje se količina vremena koju ti toksini provedu u kontaktu s našim debelim crijevom i mjehurom, čime možemo smanjiti izglede za razvoj raka.Voda i čisti tijelo od prekomjerne soli. Nekoliko studija je povezalo visoku razinu soli, visok krvni tlak i brojne srčane poremećaje.

3. Može pomoći da izgubite težinu. Gladni ste? Pokušajte ispuniti želudac s čašom vode. Ona ne sadrži kalorije ili masti, a čaša vode može ubrzati vaš metabolizam. S obzirom da gotovo svaki proces koji se odvija u tijelu zahtijeva vodu, jednostavno je za razumjeti kako se sve usporava kada je tijelo žedno. Istraživanja su pokazala da nakon pijenja dvije šalice vode, treba 10 minuta do 40 minuta za da metabolizam počne raditi. Jedna studija procjenjuje da povećanje potrošnje vode za šest šalica dnevno, rezultira prosječnim gubitkom od 5,3 kilograma masti tijekom godine.

4. Ispire usnu šupljinu. Kažu da osmijeh vrijedi milijun dolara i ne košta ništa. Održavanje biserno bijelog osmjeha je i više nego pristupačno. Zubni karijes proizlazi iz nakupina kiseline, koja utječe na zubnu caklinu, ali pljuvačka neutralizira kiselinu. Ona sadrži i posebne minerale koji pomažu zdravlju zubi. Sve dok je tijelo hidratizirano imat ćete dovoljno pljuvačke za održavanje zdravih zubi.

5. Pijenje previše vode nije zdravo. Važno je uzeti svoju dnevnu dozu vode, ali nema potrebe pretjerivati. Osoba izgubi oko dvije do tri čaše vode kroz disanje i znojenje. Nemojte zaboraviti i mokrenje. Predoziranje se događa kada pijete mnogo više vode nego što je vašem tijelu potrebno. Kada se to dogodi, razine natrija u tijelu postanu neuravnotežene, što može dovesti do probavnih problema, napadaja, pa čak i kome.