Portal 072info

Pet stvari koje psihopate govore kako bi vas naveli da mislite da ste vi ludi

Kad čujete riječ “psihopata”, možda ćete pomisliti na Hannibala Lectera ili Ted Bundyja, ali većina psihopata su zapravo nenasilni članovi društva. U stvari, velike su šanse da će djelovati izuzetno altruistično i nevino prosječnom posmatraču.

Psihopate su prije svega društveni predatori. Bez savjesti, oni su u mogućnosti koristiti šarm i manipulaciju kako bi dobili ono što žele od drugih, bilo da je to porodica, prijateljstvo, veze, radno mjesto i slično.

Oni mijenjaju svoju ličnost i postaju ono za što misle da vi želite da budu. I jako su dobri u tome.

No, kada više ne trebaju ništa od vas, tada počinje ludo ponašanje. Ovdje su neke zajedničke fraze koje ćete čuti od psihopata koji želi da posumnjate u svoje psihičko zdravlje, piše “Atma“…

1. “PREVIŠE SVE ANALIZIRAŠ”

Naravno, postoje ljudi koji previše analiziraju situacije. Razlika sa psihopatama je u tome, što ćete uvijek retrospektivno otkriti da ste bili u pravu. Oni namjerno rade stvari kako bi vas doveli do toga da se osjećate na rubu ili da postanete paranoični.

Kada ih počnete propitivati jer nešto posumnjate, oni vas optuže da previše analizujete situaciju. Ali onda mjesec dana kasnije, otkrit ćete istinu. Psihopate žele da sumnjate u svoju intuiciju i da se osjećate kao ludi detektiv, zbog čega se osjećate tjeskobno, a zatim vas okrivljuju za to što ste tjeskobni.

2. “MRZIM DRAMU”

Pa ipak, uskoro ćete otkriti da više drame okružuje njih od bilo koje osobe koju ste ikada upoznali. Psihopate će vas prvo idealizovati i izdizati iznad svih ostalih, hvaleći vas zbog vaše savršene, mirne i jednostavne prirode. Ali pošto je njima stalno dosadno, to nikad ne traje dugo. Oni su patološki lažljivci, serijski varalice i vječne žrtve.

Neće proći dugo i ove osobine će neminovno početi izlaziti na površinu i uzrokovati veliku konfuziju. Svaki put kada spomenete svoju zabrinutost ili nezadovoljstvo, oni će reći kako “mrze dramu” i učiniti će da se osjećate loše što reagujete na njihovo loše ponašanje.

3. “TI SI TAKO OSJETLJIV”

Psihopati stvaraju emocije u drugim ljudima – to je ono što oni čine. Nakon konstantnog – 24/7 obasipanja pohvalama i laskanjem, oni će vas ignorisati nekoliko dana i onda će pričekati vašu reakciju. Kada konačno to i učinite, optužit će vas da ste preosjetljivi.

Vrijeđat će vas, omalovažavati i kritikovati vas (obično u stilu zadirkivanja), gurajući vaše granice sve dok konačno ne progovorite.

Onda oni koriste vaše reakcije koje su sami podstakli da vas prikažu ludima. U roku od nekoliko sedmica, psihopate mogu izuzetno lahko osobu pretvoriti u neprepoznatljivu hrpu nesigurnosti i sumnje u samoga sebe.

4. “NE RAZUMIJEŠ ME”

Naravno i zdravi parovi imaju nesporazume. Međutim, kada ste s psihopatom, on će namjerno reći stvari za koje zna da će vas isprovocirati. A onda kada reagujete, on će to okrenuti protiv vas i optužiti vas za nerazumijevanje. Čak će i negirati da je tako nešto ikad rekao.

Činjenica je da ste savršeno dobro shvatili što je rekao. On vas samo pokušava navesti da sumnjate u svoj razum.

5. “TI SI LUD/BIPOLARAN/ LJUBOMORAN/OGORČEN/ZALJUBLJEN U MENE”

Nazivanje takvim imenima obično počinje kada stvari ubrzano idu nizbrdo. Prema psihopatama, svi njihovi bivši partneri, kolege i prijatelji su ludi, bipolarni, ljubomorni, ogorčeni ili zaljubljeni u njih.

Jedini izlaz iz toga je prekid svakog kontakta. To znači da nema poruka, poziva, e-pošte, čak ni Facebook prijateljstva. U protivnom, možete biti sigurni da će učiniti sve što je u njihovoj moći da se osjećate ludi. Dobra vijest je – kada vas psihopata pokušava navesti da sumnjate u svoju intuiciju, to znači da im vaša intuicija uzrokuje nevolje.

Psihopate nastoje psihički uništiti svakog ko bi mogao ugroziti njihovu iluziju normalnosti u svijetu. Dakle, kada započnu igrati mentalne igrice s vama, to je zapravo čudna indirektna počast vašoj sposobnosti primjećivanja “greške” u njima.

haber.ba

Podijelite članak