Pet stvari koje svaka ”novopečena” mama želi čuti

Pružite ispravnu podršku mamama…

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nove mame moraju se nositi s mnogo stvari – manjkom sna, oporavkom tijela od poroda, bolovima dojenja (neke) i oscilacijama hormona. Uz to moraju se nositi i s brojnim savjetima i “dobronamjernim” komentarima koje nisu tražile, često i od potpuno nepoznatih osoba, piše “Žena“.

Za mame koje su rodile, osobito prvi puta, ovo je osjetljivo razdoblje i neće svaki komentar lijepo zvučati (nemojte si uzimati za pravo majkama govoriti što god vam padne na pamet, koliko god to vi dobronamjerno mislili). No, ipak postoje neke stvari koje će svaka “novopečena” mama rado čuti, pa pokušajte potporu pružiti ovako:

1. Nemojte reći ništa (osim ako vas se ne zatraži savjet)
Iako se ovo možda ne čini kao neka pomoć, ponekad je tiha potpora najbolja stvar na svijetu. Ljubazan osmjeh ohrabrenja i suosjećanje u očima mogu učiniti čuda i veliku utjehu novoj majci u nekom od teških momenata majčinstva.

2. “Odlično ti ide!”
Mnoge žene koje su po prvi puta postale majke (a i one kojima ovo nije prvi put – jer svako je dijete drugačije) suočavaju se s puno nesigurnosti i emocija: znači li taj plač da je gladan ili pospan? Muče ga vjetrovi ili mu je pelena mokra? Svi se mi s vremenom uhodamo i rastemo zajedno s našim djetetom, no ipak i u tim početnim trenucima pozitivno ohrabrenje zaista puno znači. “Ništa ti nemoj brinuti, mamice. Sve je u redu i sve će biti u redu. To to možeš!”

3. “Postat će lakše.”
S ovime budite pažljivi, jer… Znate tu su hormoni. I manjak sna. I beba koja, kako se čini, neprestano plače. Recite joj, bez previše objašnjavanja, da će stvari postati lakše i bolje. Nešto kao: “Draga, znam da ti je teško. Ja sam kroz to sve prošla. Ti se stvarno dobro snalaziš sa svime, a sve će postati lakše s vremenom. Obećavam.” Sada biste mogli pasti u napast ubaciti “Uživaj u svakom trenutku”, no nemojte. Samo joj pozornost usmjerite na svjetlo na kraju tunela i ostavite joj tu sreću i nadu.

4. “Ti ne moraš biti savršena”
Objasnite joj da savršena majka ne postoji. Kako bi bila najbolja majka svom djetetu samo se mora truditi naviše što može. Majčinstvo je puno uspona i padova. Kažite joj da ne bude prekritična prema sebi ili se obeshrabri ako nešto ne pođe onako kako si naumila. Kao i u svemu ostalome – vježbom se dolazi do savršenstva.

5. “Mogu li ti ikako pomoći?”
Većina mama će vjerojatno odbiti ovu ponudu, no to je u redu. Nemojte navaljivati. Umjesto toga pomognite joj s kolicima, pokupite i spakirajte igračke ako ste bili na zajedničkoj kavi ili se čak kreveljite i animirajte bebu koja plače. Čak i kad mama odbije, sama ponuda može jako puno značiti. Ako ste bliski s prijateljicom možete joj ponuditi i da pričuvate nakratko bebu dok ona malo odspava – jer , vjerujte, to nekim mamama vrijedi više od svog blaga na svijetu.