Pet tajnih opcija na Facebooku za koje sigurno niste znali

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Sigurno već godinama koristite ovu društvenu mrežu, ali i najvećim znalcima promakla je makar neka od ovih mogućnosti.

Imate više od jednog poštanskog sandučeta

Ako koristite Facebook duže vrijeme, vjerovatno imate puno sanduče nepročitanih poruka, a da toga niste ni svjesni. Zove se “Other”.

Da biste ga pregledali, kliknite na messages (ili na ikonicu za poruke u meniju pri vrhu).

Naći ćete se u svom glavnom poštanskom sandučetu u koje pristižu poruke vaših kontakata. Potražite “Inbox” u gornjem lijevom ćošku. Odmah desno pored njega trebao bi da bude i “Other”.

U to sanduče stižu sve poruke ljudi sa kojima se niste povezali, a ipak vam pišu. Nećete primiti obavještenje o tome da su pristigle, pa ako dosad niste primjetili “Other”, to baš i nije neko veliko čudo, piše Source.

Otkrijte da li još neko koristi vaš profil osim vas

Želite da znate da li vam se neko ulogovao u profil bez vaše dozvole? Otvorite stranicu sa podešavanjima. Pod ‘Settings’ pronađite link “Where You’re Logged In”. Kliknite na njega kako bi dobili pregled logovanja sa desktop računara i mobilnih uređaja. Dobićete podatke o lokaciji, pretraživaču i uređaju.

Ako vam se nešto učini sumnjivim, možete i prekinuti vezu, pojedinačno ili sve odjednom. Korisno je i ako ste se zaboravili izlogovati s prijateljevog ili nekog javno dostupnog računara.

Napravite listu za praćenje

Ova slabo poznata fora ustvari je Facebook-ova verzija opcije sa Twittera (Twitter lists). Stvara organizovanu zbirku sajtova, firmi i pojedinaca koje pratite. Možete ih vidjeti samo vi, podijeliti sa prijateljima ili učiniti javno dostupnim.

Kako biste ih organizovali po svom ukusu, pronađite “Interests” u lijevoj koloni, kliknite pa nađite dugme “+Add Interests”. Ponudiće vam se opcije pretraživanja i praćenja drugih javno dostupnih lista za praćenje, odnosno mogućnost stvaranja vlastite liste.

Pogledajte istoriju svoje romanse na Facebooku

Pronaći ćete je na www.facebook.com/us.

Ako status vaše veze nije javan, Facebook će vas preusmjeriti na vaš profil. Jer, koga volite više nego sebe?

Šaljite fajlove pomoću čata

Otvorite čet na Facebook-u. Potražite ikonicu zupčanika u gornjem desnom uglu. Jedna od ponuđenih opcija je “Add Files…”. Pomoću nje možete poslati datoteke direktno sa vašeg hard diska. Primalac treba samo da klikne na link kako bi ih preuzeo.

Koristite tajne emotikone

Uz veliki broj onih opštepoznatih koje redovno koristite, postoji i hrpa manje poznatih. Na primjer:

(^^^) = ajkula

:|] = robot

:poop: = govance

<(“) = pingvin

072INFO TV