Portal 072info

Pet zakona za korištenje klima uređaja koje nikada ne smijemo prekršiti

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako bi što lakše podnijeli visoke temperature mnogi uživaju u blagodatima klima uređaja. Iako nam pomažu, ukoliko se ne koriste pravilno, ti uređaji mogu itekako naštetiti zdravlju.

OSNOVNA PRAVILA KORIŠTENJA KLIMA UREĐAJA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

1. Razlika između vanjske i unutarnje temperature ne smije biti prevelika, točnije veća od 7 do 10 stupnjeva, u protivnom organizam se ne može u kratkom vremenu prilagoditi promjeni temperature i dolazi do ‘šoka’ koji negativno utječe na zdravlje.
Dugotrajno izlaganje hladnoći utječe i na rad metabolizma. Cirkulacija je usporena pa se i sve druge aktivnosti u mišiću, krvnim žilama i živcima odvijaju sporije.

2. Najzdraviji način boravka u prostoriji je da se ona prvo rashladi, nakon toga klima uređaj možete ugasiti. Prilikom izlaska na vanjsku temperaturu organizmu bi trebalo dopustiti nekoliko minuta privikavanja bez klime kako bi lakše podnio ‘šok’.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Posebnu pažnju treba posvetiti najmlađima jer vrlo lako boravak u klimatiziranom prostoru može dovesti do upale uha.

“Najzdraviji način boravka u prostoriji je da se ona prvo rashladi, nakon toga klima uređaj možete ugasiti”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

3. Održavanje i čišćenje klima uređaja je također važno. Filter kroz koji izlazi rashlađeni zrak treba čistiti barem jedno godišnje jer je vlažna i prljava podloga idealna za razvoj štetnih mikroorganizama od kojih neki mogu izazvati i upalu pluća. U sezoni korištenja klima uređaja preporučljivo je i dezinficirati uređaj odgovarajućim sredstvom.

4. Klima uređaj nikad ne smije puhati direktno u vas. Također, uređaj morate postaviti tako da ništa ne smeta protoku zraka. Pravilnom radu ventila može smetati i namještaj u koji klima puše pa ako je potrebno, napravite razmještaj namještaja za optimalan rad klima uređaja.

5. Obratite pažnju na to koliko vrućine uđe kroz prozor tijekom dana za ekonomičnije trošenje struje. To je bitno jer što se klima ‘bori’ s više vrućeg zraka to će jače raditi i tako će se trošiti više struje. Ovisno o tome koliko je sunce jako, otvarajte i zatvarajte prozore kako ne bi previše vrućine ušlo u prostoriju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tako ćete klima uređaju olakšati posao te mu produžiti vijek trajanja, a i potrošit ćete manje struje, dakle i manje novaca.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME