Portal 072info

Pet zdravih namirnica koje imaju više kalorija nego masni hambuger

dijeta nova
MASLINOVO ULJE I ORAŠASTI PLODOVI

Da li ste znali da šolja maslinovog ulja sadrži 1.900 kalorija? Ulje šafranika, suncokreta i soje sadrže preko 1.900 kalorija. Da li ste i vi od onih koji preko dana često dohvate šaku oraha, badema, lješnika i grickaju, ponosni na sebe što niste podlegli iskušenju i pojeli neki kolač ili parče pice do večere? Ako jeste, preostaje nam da se nadamo da imate male šake: šolja kikirija ima 840 kalorija, američki orah 720 po šolji, a bademi 795 kalorija.

MED

Med, koji je toliko zdrav, ima šokantnih 1030 kalorija po šolji, a šećer “samo” 770. Međutim, med ima toliko drugih karakteristika koje pozitivno utiču na zdravlje, kao i većina namirnica sa liste, ali je stvarno šokantno saznanje da med ima više kalorija od šećera.

FRAPEI

Frapei su trenutno u modi, a nastali su tridesetih godina  prošlog vijeka u Brazilu. Takođe su bili vrlo aktuelni šezdesetih, vjerovatno zato što se ondašnja hipi generacija odlučivala za vegansku ishranu. Prema originalnom receptu, prave se od voćnog soka, voća i leda. Kasnije su počeli da se dodaju mlijeko, jogurt, kikiriki puter, pa čak i sladoled. Čaša od 450 grama prosečnog frapea od jagode ima između 300 i 400 kalorija.

SALATE

Da, da, salate. Niko vam još nije rekao da neke salate u restoranima imaju mnogo više kalorija nego skromni hamburger. Sve te carske, cezarske i ostale salate sa zvučnim imenima, prepune su kalorija, a neke, poput salate “santa fe”, na primjer, ima 1.830 kalorija.

Da bi ukus bio što interesantniji, u takvim salatama koje zamjenjuju obroke, često se nađu komadi ananasa, lososa, kukuruza, avokada…. i sa puno dresinga. Na vama je da odlučite da li ćete za ručak pojesti jednu takvu salatu ili hamburger sa pomfritom.

Podijelite članak