Portal 072info

Pet zlatnih pravila rukovanja: Od mlohave ribe gori su samo prsti…

Prilikom sklapanja novih partnerstva, intervjua za posao i uobičajenih upoznavanja s ljudima – rukovanje je jako važno i sagovorniku govori nekoliko stvari o vama

Ukoliko do sada niste razmišljali o svom stisku, vrijeme je da obratite pažnju. Ne smije biti presnažan, niti preslab. Ne bi smio biti preblizak, niti predug.

Ovo je pet pravila dobrog rukovanja.

1. Presnažan stisak

Dominantan stisak ne smije biti presnažan. Ukoliko se pitate što znači presnažno, držite se pravila da ruku ne stisnete snažnije od toga koliko bi primili kvaku od vrata.

Također, stisak biste trebali prilagoditi osobi s kojom se rukujete. Ukoliko je osoba krhkije građe, i vaš stisak neka bude malo slabiji. Ukoliko je korpulentna – stisnite snažnije.

2. “Mlohava riba”

Zasigurno ste doživjeli takvo rukovanje i znate tačno o čemu pričamo. Dijametralno suprotno od presnažnog stiska je, naravno, preslab, a o osobi otkriva da je nervozna, nesigurna i nezainteresirana.

Ovaj stisak ruke može biti presudan u vašoj karijeri. Ukoliko niste sigurni, pitajte prijatelje da procijene.

3. Samo prsti

Ukoliko postoji nešto gore od “mlohave ribe”, onda su to samo prsti, s kojima iskreno ne znate šta biste učinili. Osobi pružite ruku, a od nje dobijete samo pola.

Ovo biste mogli, ali samo djelomično, spriječiti ukoliko preventivno djelujete i ciljano pokušavate uhvatiti sugovornika cijelom dužinom.

4. Predugo rukovanje

Ukoliko ste iskusili dugo rukovanje, znate o čemu pričamo. Nakon što bi uobičajeno rukovanje već bilo gotovo, u ovoj varijanti i dalje traje. Osoba ne pušta stisak i već započinje komunikaciju.

Ne zaboravite da idealan stisak ruke ne bi smio trajati duže od 2-3 sekunde, sve dulje od toga je kao da se držite za ruke, bez nekog posebnog razloga.

5. Bez kontakta očima

Jeste li se ikada rukovali s osobom koja vas pritom uopće ne gleda? Vjerovatno ste se pitali što dotična osoba skriva i zašto je toliko nervozna, zar ne?

Naravno, ovdje se ne misli na čudno i nepristojno zurenje, nego kratki kontakt očima kojim ste osobi dali do znanja da ju primjećujete i obraćate pažnju na nju.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box