Portal 072info

Pet znakova da je vašoj kosi potrebno šišanje

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Udovoljavate li svojoj kosi na svakodnevnoj bazi pa je pazite i mazite ali ona vam nakon određenog perioda uzvraća neposluhom znači kako je došlo vrijeme za šišanje. Skraćivanje dužine kose izuzetno je važno za njenu kvalitetu, stoga ukoliko primjetite ove promjene na frizuri nikako ne odgađajte odlazak frizeru.

Konstantno podizanje kose

Učestalo podizanja kose u pundžu ili rep označava nezadovoljstvo raspuštenom frizurom, najčešće se to događa jer kosa kada izraste. Naime ni najspretnije ruke frizera ne mogu odgoditi šišanje na duži period, kosa osim dužine tokom rasta mijenja svoju strukturu, pa frizura gubi na stilu.

Ispucali vrhov

Većina nas odlazi frizeru tek kada primijeti naočigled ispucale vrhove vlasi. Profesionalni frizeri ističu kako smo tada zakasnili. Naime rezanje vrhova preporučuje se za meku kosu svakih šest sedmica, a za gustu i čvrstu svakih osam.

Beživotna forma

Iako stilizirana frizura koja brzo gubi formu, a pramenovi beživotno padaju odaje kako dužinu treba mijenjati. Naime vlas se hrani od korijena, a ukoliko dužina postane prevelika, sebum iz lojnih žlijezda ne stigne do završetka vlasi. Uz odgovarajuću njegu šamponima, regenetarorom i čajem od koprive – kojeg je najbolje preliti na kosu i takvu ostaviti u peškiru oko pola sata, te samo posušiti, skidanje vrhova je nužno.

Kosa mekana poput paperja

Pramen kose od korijena uhvatite u šaku i lagano klizite dužinom do samih vrhova, ukoliko je obujam znatno tanji prema krajevima te vam bježi iz dlana pokazatelj je oslabljenih vlasi. Naime svakodnevno raščešljavanje kose najčešće uzrokuje pucanje vlasi, ali i stanjivanje. Osim šišanja kosi treba pružiti i adekvatnu njegu hranjivim maskama.

Prečesto korištenje uređaja za stiliziranje kose

Pegle za kosu su veliki hit, no svaki stručnjak naglašava kako ona nije namijenjena svakodnevnoj upotrebi. U većini slučajeva, prije ravnanja potrebno je kosu izvući na četku što je dodatni stres i za kosu i za vlasište, a tek nakon toga ravnati peglom. Potez peglom po pramenu mora biti brz i ravnomjeran kako se ne bi oštetio određeni dio kose, a površina pegle čista kako se kosa ne bi lijepila. Ipak učestalo korištenje pegle i drugih uređaja oštećuje i iscrpljuje vlas zbog čega je u tom slučaju šišanje potrebno svake tri sedmice, kako bi se kosa potaknula na obnavljanje.

cazin.net

Podijelite članak