Pet znakova da ste ovisni o internetu

netVisite li po cijele dane na netu? Ne propuštate pogledati baš svaku obavijest s društvenih mreža nakon zvučne obavijesti na mobitelu? Lako bi se moglo dogoditi da ste ovisni o internetu.

U svojoj publikaciji Internet addiction: does it really exist? doktor Mark D. Griffiths, profesor psihologije sa Sveučilišta Nottingham Trent, navodi pet osnovnih kriterija nakon kojih je moguće dijagnosticirati ovisnost o internetu:

1. Surfanje internetom postaje najvažnija aktivnost osobe, što utječe na osjećaje, ponašanje i razmišljanje

2. Aktivnost na internetu ima ključnu ulogu u određivanju raspoloženja osobe

3. Razvija se tolerancija – osoba se navikne pa svaki put želi sve više vremena provesti na internetu

4. Bez pristupa internetu osoba počinje pokazivati simptome krize, emotivni ili psihički nemir

5. I nakon određene pauze od interneta osobe koje su jednom bile ‘navučene na net’ pokazuju znakove recidivizma

Prema posljednjoj studiji koju je financirala japanska vlada u ovoj dalekoistočnoj zemlji oko 518.000 učenika u dobi između 12 i 18 godina pokazuje znakove ovisnosti o internetu, a koje se najčešće manifestiraju opsesijom online aktivnostima u bilo koje doba dana, problemima u spavanju i sličnim “nepogodama”.

Upravo iz ovog razloga japansko Ministarstvo zdravlja, rada i blagostanja naručilo je dodatna istraživanja te tijekom sljedeće godine planira otvoriti ‘kampove bez interneta’, a u kojima će se djeca baviti aktivnostima koje ne uključuju sjedenje za računalom i internetskim sadržajima.

Izvor: TPortal

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE