Portal 072info

Pet znakova da vam nedostaje “vitamin sunca”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istraživanje ‘Harvard School of Public Health’ pokazalo je da milijardu ljudi u svijetu pati od manjka vitamina D. Izbjegavate li izlaganje kože suncu, kao i konzumaciju određenih vrsta namirnica i suplemenata, moguće je da ste i vi dio te velike brojke. Evo koji znakovi upućuju da vam fali popularno zvani vitamin sunca.

Vitamin D čini skupina od 7 vitamina koji se sintetiziraju u koži pod utjecajem sunca, odnosno u direktnom izlaganju ultraljubičastim zrakama, a može se naći u hrani poput ribljeg ulja, mesa, mlijeka i mliječnim proizvodima, žumanjku i gljivama, piše Aura.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prosječnoj odrasloj osobi dnevno treba od 5 do 10 mikrograma što je iznimno mala količina. No ako ste osoba koja većinu dana provodi u uredu ili zatvorenoj prostoriji, a izbjegavate spomenute proteine i suplemente moguće je da ste jedan od milijardu stanovnika Zemlje koja pati od manjka ovog vitamina.
Vitamin D ima važnu ulogu u održavanju koncentracije kalcija u tijelu, pridonosi jačim kostima i zdravim zubima, ali i jamči mišićni tonus. Kada imate manjak vitamina D u tijelu, pokazujete sljedeće simptome:

1. Imate česte prijelome kostiju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tijelo prestaje graditi koštanu masu oko 30 godine života, a manjak vitamina D ubrzat će i pogoršati simptome osteoporoze, koja se obično javlja u trećoj životnoj dobi. Ne čudi stoga što su osobe s manjkom vitamina D skloniji prijelomima kostiju nego oni koji imaju odgovarajuće količine u tijelu.

2. Osjećate bol u kostima

Suptilna, ali stalno prisutna bol u kostima i zglobovima može biti posljedica medicinskih bolesti poput artritisa, osteomalacije ili fibromialgije. No za ovaj neugodan osjećaj može biti kriv i manjak vitamina D. Sumnjate li na potonje vrijedi provjeriti pravo stanje koje će otkriti jednostavna krvna slika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

3. Loše ste raspoloženi

Klinička depresija je u većini slučajeva direktno povezana s manjkom vitamina D. Iako nema jasnog dokaza za to, stručnjaci vjeruju da nedostatak vitamina D utječe na lučenje i količinu hormona serotonina, koji određuje raspoloženje kod osoba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

4. Pretjerano se znojite

Pretjerano znojenje ima brojne uzroke, a jedna od njih je i manjak ove važne tvari u ljudskom tijelu. Ako vam se lice ‘sjaji’ od velike količine znoja kojeg lučite čak i kada vam je tijelo u mirovanju, nalazite se u umjereno ohlađenom okruženju, a tjelesna temperatura nije viša od 37 stupnjeva Celzija, razmislite o testu za otkrivanje manjka vitamina D.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

5. Osjećate slabost i umor

Osjećate li se umorno i slabo čak i nakon kvalitetnog osmosatnog sna, možda patite od manjka vitamina D. Za snagu tijela nije zaduženo samo željezo, već i ovaj vitamin koji povećava kontrolu mišića. Dobra vijest? U samo pola godine mišićnu slabost moguće je povratiti uz pomoć suplemenata koji sadrže i vitamin D.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME