Portal 072info

Pet znakova da vam slabi sluh

Nije neobično da se sa starenjem sluh pogoršava, čak se u nekim poznijim godinama to smatra normalnim fiziološkim procesom.

Ali, stepen pogoršanja bi morao da odgovara godinama starosti, upozoravaju stručnjaci.

 

“Ako je stepen oštećenja veći nego što se toleriše u određenim godinama, moraju da se utvrde uzroci” kaže primarijus dr Tomaš Podlešak iz ORL bolnice u Pragu.

“U nekim slučajevima oštećenje može da nastane pod uticajem urođene mane, ali i kao posljedica obavljanja određenih profesija, recimo, zbog dugogodišnjeg boravka u veoma bučnom prostoru.”

Zujanje

Prvi znak da sluh popušta može da bude povremeno šuštanje ili zvonjenje u ušima. Blago zujanje ili zvonki zvuk najčešće se primjećuju u prostoriji u kojoj je tišina. Ali, ako ovaj zvuk postane intenzivniji, ili čak stalan, bez prekidanja, to znači da su nervi u ušima oštećeni, tvrde stručnjaci Odjeljenja otorinolaringologije iz Medicinske škole u Njujorku. Oni, takođe, upozoravaju da korišćenje slušalica značajno doprinosi oštećenju sluha. “Permanentni gubitak sluha može da se desi već osam do 15 minuta poslije slušanja muzike na maksmilanoj jačini”, ističe doktor Srikant Čerukuri, ORL iz Čikaga. “Prolazno zujanje ili bučanje u ušima poslije slušanja glasne muzike ili poslije nekog koncerta, trebalo bi da budu znaci upozorenja da je muzika bila preglasna.”

Ravnoteža

Češće posrtanje i nestabilnost u hodu ne moraju da budu razlog smanjene koncentracije ili niskog pritiska. Naime, stručnjaci tvrde da ljudi koji imaju problem sa sluhom koriste mnogo energije da bi čuli šta se oko njih dešava, pa jednostavnim aktivnostima, kao što je održavanje ravnoteže, mozak ne posvećuje dovoljno pažnje. Ako su dodatno kanalići unutrašnjeg uha, koji šalju signale u mozak, oštećeni, to može da bude uzrok poremećaja ravnoteže.

Zaboravnost

Najveći dio podataka koje pamtimo, zapravo smo negdje čuli. “Teško je zapamtiti nešto, ako ne čujete dobro”, naglašava dr Čerukuri. “Postepen gubitak sluha u starijim godinama može da bude uzrok smanjenja pamćenja.”

Šta kažeš

Ako ne možete dobro da razumete sagovornika u sredini gdje je dosta bučno i miješaju se razni zvuci, kao što je recimo restoran u vrijeme ručka, ili često tražite da vam ponovi šta je upravo rekao, ne krivite za to lošu akustiku. Uho koje normalno funkcioniše može da “uhvati” to što želite da slušate i u bučnoj prostoriji. Ukoliko to niste u mogućnosti, to je jedan od prvih simptoma da gubite sluh. U ovoj fazi mogu da se jave i problemi sa razumevijanjem telefonskog razgovora.

Liječenje

“Pogoršanje sluha može da se liječi, a koriste se ili konzervativne metode, odnosno lijekovi, ili hirurške metode”,objasnio je dr Tomaš Podlešak. “Izbor zavisi od uzroka koji su doveli do oštećenja sluha. Kod problema u unutrašnjem uhu uglavnom se koriste konzervativne metode, dok se za srednje i spoljašnje uho problemi rješavaju operacijom. Ipak, prevencija je najbolja, a to je prije svega izbjegavanje buke.”

Podijelite članak