Peta godišnjica od hapšenja Radovana Karadžića

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

607_20130721163854_karadzic

Povodom pete godišnjice od hapšenja Karadžića Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa izražavaju nezadovoljstvo zbog sporosti procesuiranja Radovana Karadžića.

Radovan Karadžić je jedan od najvećih zločinaca u historiji, a ujedno i haaški optuženik za genocid nad Bošnjacima tokom agresije na BiH u periodu od 1992. do 1995. godine

“Izražavamo žaljenje zbog sporosti procesa Karadžić iz razloga što velik broj svjedoka u procesu Karadžić nažalost umire i samim tim mnogi svjedoci neće imati priliku da svjedoče”, saopćili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Bivši lider bosanskih Srba i najtraženiji haaški optuženik Radovan Karadžić uhapšen je akcijom srpskih službi bezbjednosti u ponedjeljak uvečer 21. jula 2008. godine, nakon 13 godina bježanja i skrivanja.

Prvenstveno je priveden istražnom sudiji Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, u skladu sa Zakonom o saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju.

Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja rata i teške povrede ženevskih konvencija.

Veliki dan za međunarodnu pravdu je 21. juli 2008. godine jer jasno demonstrira da niko nije izvan dosega zakona, i da će prije ili kasnije svi bjegunci biti privedeni pravdi.

federalna.ba