Petarde – nesvjesna zabava koja ostavlja kobne posljedice na ljude i životinje

petarde 696x479 1

Tokom božićnih i novogodišnjih praznika sada je već učestalo korištenje pirotehničkih sredstava. Vatrometi i petarde, iako zagrijavaju atmosferu, zabavni su i izazivaju euforiju kod djece, ipak nisu toliko bezopasni, te mogu ostaviti ozbiljne posljedice na ljude i životinje.

Pirotehnička sredstva nezaobilazan su dio božićnih i novogodišnjih proslava, međutim, nekim ljudima, ali i životinjama izazivaju stres i nelagodu. Pitali smo građane kakvi su njihovi stavovi i da li im smetaju petarde

“Lično mi ne smetaju, ali psima da i nepotrebne su”, “Ja sam protiv, inače se bojim, ne smijem nikad izaći, u grad nisam išla kad su te nove godine i petarde. Eto, ja bih to zabranila”, “Prvo mi nisu smetale, sada mi smetaju. Opasne su. Djeca se mogu povrijediti. i opekotine mogu nastati. Manje-više smeta mi i zvuk, glasne su”, smatraju geađani.

Sa psihološkog aspekta ne postoji nijedna prednost korištenja ovih sredstava. Pored toga, nepravilno korištenje pirotehnike može dovesti do ozbiljnih posljedica.

“Svako pirotehničko sredstvo po prirodi je zapaljivo i automtski može izazvati opekotine i isparavanja tih elemenata mogu dovesti i do nadraživanja sluznica, i do efekata kod pacijenata koji imaju problema u smislu nekih alergija, bronhitisa i slično. Imali smo zaista jako ozbiljne ozljede, koje su završavale sa opsežnim ozljedama prstiju, koje su završile i sa invaliditetom”, navela je doktorica iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo Melita Stanić.

Pirotehnička sredstva negativno se odražavaju na ljude, ali i na životinje. Kako bi se svijest o zaštiti životinja povećala, na društvenim mrežama već se objavljuju apeli da se ne koriste petarde, jer pirotehnička sredstva oponašaju prirodnu katastrofu za jednu životinju.

“Buka koju stvaraju petarde ozbiljno ugrožava život. Može doći do zatajenja srca, a u najmanjem slučaju izaziva stres koji traje i do sedam sedmica i ostavlja jako loš trag. Savjet je da pokušaju da pomognu, barem obim našuštenim psima i macama da se sklone za vrijeme ovih nastupajućih praznika”, pojasnio je Adnan Kriještorac, doktor veterinarske medicine.

Preporuka za sve one sa kućnim ljubimcima jeste da ih u novogodišnjoj večeri sklone te prekriju njihove kućice. Sa druge strane, kazne za upotrebu pirotehničkih sredstava kreću se od 300 KM do 1.200KM, te je…

“Upotreba tih sredstava je zabranjena shodno odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira KS, dakle, ona predstavlja prekršaj. Mi smo u više navrata već apelovali na građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava, kao i od njihove prodaje i preprodaje. Onaj ko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva, bez odobrenja nadležnog organa, čini prekršaj”, naveo je glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiadbić.

Praznici ne predstavljaju svima radost, naprotiv. Mnogima je ovaj period godine stresan i izaziva nelagodu i depresiju. Stoga, nekorištenjem pirotehničkih sredstava čuvamo sebe, ali i druge.

N1