p
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Petogodišnji dječak koji je nedavno evakuiran iz Kabula umro je u Poljskoj nakon što je pojeo otrovne gljive.

FIXGEHALT

Njegovom šestogodišnjem bratu koji je također jeo iste gljive transplantirana je jetra i sada se bori za život u bolnici.

Dječaci i njihova 17-godišnja sestra prošle sedmice primljeni su u bolnicu. Sestra je uskoro otpuštena jer je bila u dobrom zdravstvenom stanju, piše Sky News.

Porodica je brala i jela smrtonosne gljive, koje su među najotrovnijim u svijetu, u šumi oko izbjegličkog centra u Podkowi Lesni u blizini Varšave. Starijem bratu je uspješno transplantirana jetra, ali je trovanje gljivama izazvalo ozbiljno oštećenje mozga.

LIDER

Neki od njihovih drugih članova porodice također su jeli te gljive i hospitalizirani su u drugim bolnicama te se sada oporavljaju.

Otac dječaka radio je za Veliku Britaniju te su poljske vlasti prošloga mjeseca evakuirale njega i njegovu porodicu iz Afganistana.

Smrtonosne gljive koje je brala porodica lako se mogu zamijeniti s jestivom gljivom koja raste u Poljskoj i koja vrlo slično izgleda.

Velika Britanija evakuirala je 15.000 ljudi iz Kabula, uključujući 8.000 Afganistanaca i njihove obitelji koji su radili za Britance.