Portal 072info

Petričević: Privredi će trebati bar godinu i po da se vrati na nivo iz 2019. godine

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević smatra da će ekonomiji trebati bar godinu i po da se vrati na nivo iz 2019. godine, ali privreda Republike Srpske će se oporaviti i vratiti u normalne tokove, čemu će doprinijeti podsticanje potrošnje i investicija, te kupovina domaćih proizvoda.

Petričević je istakao da na taj način Republika Srpska čuva proizvodnju i radna mjesta, te jača budžet.

“Kriza može biti i šansa, pa oporavak možemo ubrzati ukoliko uspijemo privući strane kompanije da investiraju i proizvodnju iz dalekoistočnih zemalja premjeste na područje jugoistočne Evrope”, rekao je Petričević za “Glas Srpske”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je naglasio da postoje i pozitivni pokazatelji, poput rasta plata, blagog rasta industrijske proizvodnje i činjenice da je zadržan nivo zaposlenosti jer Republika Srpska ima najmanji broj otpuštenih radnika u regionu.

“Pandemija je usporila i zaustavila mnoge projekte. Biće potrebno vrijeme za povratak na staro, ali privreda će se oporaviti, kao što je to bio slučaj nakon svjetske finansijske krize od 2008. do 2010. i poplava 2014. godine” rekao je Petričević i podsjetio da će za privredu Garantni program omogućiti plasman 238 miliona KM kredita.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On ističe da, osim mjera koje sprovodi, Republika Srpska pregovara i sa međunarodnim institucijama da se, osim povoljnih kredita, osiguraju grantovi, gdje ministar vidi šansu da se djelimično amortizuju gubici, prenijela je agencija Srna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)