Petritsch: U BiH i na Kosovu neće biti sukoba, ali su mogući teroristički napadi

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Wolfgang Petritsch, bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo i bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu za N1 je govorio o situaciji na Kosovu koja je ponovo eskalirala, ali i o dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Poručio je da novih sukoba na ovim područjima neće biti, ali da je moguće da dođe do terorističkih napada.

U nedjelju su se na području Kosova začuli pucnji nakon što su blokirani pitevi na više različitih lokacija na sjeveru Mitrovice u pravcu dva granična prelaza Jarinje i Brnjak, koji su bili zatvoreni za saobraćaj.

Naime, napetosti u potaknute odlukom Prištine da od 1. augusta u ponoć uvede zabranu ulaska građanima sa srbijanskim identifikacijskim dokumentima i umjesto njih im izda tromjesečni “ulazno-izlazni dokument”, te da registarske pločice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu zamjeni pločicama s kosovskim oznakama.

Ova odluka je odgođena na mjesec dana, a dodatno zabrinjavaju napeti odnosi između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija što otežava uspješan dogovor.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Petrisch je ustvrdio da je riječ o jednom od onih incidenata koji se dešavaju godinama.

ČITAJ JOŠ:  U BiH od virusa korona dosad se oporavilo 22.614 osoba

“I to je indikacija nekoliko problema koji su međusobno povezani. Ne želim ukazivati na krivce. Radi se o tome da cijeli proces dijaloga ne funkcioniše. Nismo vidjeli napredak u tom dijalogu već se mjesecima ništa ne pokreće i ne mijenja”, rekao je Petritsch.

Smatra da je dogovor moguć.

“Htio sam pomenuti još jedno pitanje koje ima s ratom u Ukrajini pa se povećava i nervoza međunarodne zajednice u Washingtonu. I to je razlog što su ova dva elementa rat u Ukrajini i nedostatak dijaloga doveli do toga da se ova situacija dogodi na Kosovu”, dodao je.

Naglasio je da “u ovoj igri postoje dvije vrlo različite ličnosti”.

“Predsjednik Albanije (Bajram Begaj op.a.) je tokom godine uspostavio dobre odnose sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem što nije slučaj sa premijerom Albanije Albinom Kurtijem. Onako kako ja vidim taj proces dijaloga jeste da je prvo neophodno uspostaviti uzajamno povjerenje i poštovanje. Mislim da postoji dosta poštovanja i političkih utjecaja na obje strane”, smatra Petritsch.

Ukoliko se ne postigne dogovor Petritsch navodi da ponovo može doći do rasta tenzija.

“To se može ponoviti. Vjerujem da sada Miroslav Lajčak uz podršku Josepa Borrella trebaju uložiti dodatne napore da se pokrene dijalog. Također, obje strane trebaju shvatiti da je sada EU izuzetno angažovana u Ukrajini i da jednostavno ne može dopustiti da situacija na Balkanu izmakne kontroli”, ustvrdio je Petritsch.

ČITAJ JOŠ:  Vranić brutalno o Sebijinom govoru: Pravi se SDA Zadruga i Životinjska farma. A, tek se provjerava kako je postala profesorica

Na pitanje koliko su prema njegovom mišljenju Sjedinjene Američke Države garant mira na Kosovu, on je odgovorio:

“Očigledno je da su tradicionalne SAD imale odlučnu ulogu na Kosovu. SAD su uputile jednog od svojih najboljih ambasadora Christophera Hilla koji jako dobro poznaje situaciju na Kosovu gdje je vodio pregovore prije više godina. SAD igraju jako važnu ulogu i u Prištini i Beogradu”.

Petritsch smatra da je potrebno uspostaviti rješenje za ovu situaciju.

“Sada se treba vjerno pridržavati načina kako implementirati dogovore koji su postignuti. Ono što je potrebno jeste da se sjedne zajedno uz posredovanje Washingtona i da se utvrdi šta je potrebno da bi se ta asocijacija općina uspostavila i da se nađe rješenje za općine na sjeveru Kosova, ali RS za to ne može poslužiti kao primjer. Ni Brisel ni Washington ne žele novu RS i to je, nažalost, veliki problem. Na Kosovu trebamo osnažiti položaj Srba, da manjine dobiju veća prava i da se osjećaju sigurno. Da koriste svoj jezik i da su sva njihova prava osigurana”, naglasio je Petritsch.

ČITAJ JOŠ:  Omiljena prodavačica kokica zbog bolesti prestala raditi: Prvi dan zaradila samo 2 KM, ali nije odustajala

Petritsch smatra da se poglavlje o novom ratu na Kosovu i u BiH zatvorilo.

“Ono što sada može biti su teroristički napadi, ali uvjeren sam da je NATO prisutan, u BiH imamo EUFOR. Geopolitička situacija na Balkanu je sada drugačija. Postoje zemlje konflikta koje su okružene NATO-om i to je pozitivna promjena koja pozitivno utječe na budućnost BiH i Kosova.

Potrebno je da EU posreduje i u BiH je potrebno njeno jačanje. Za BiH je jako važno članstvo u EU. Vidjeli smo da je Ukrajina to dobilo i potrebna nam je ponovljena ponuda za BiH i ostalih pet zemalja Zapadnog Balkana kako bi se pridružili EU. To je nešto na čemu treba raditi kako se konflikti koji se dešavaju na granici Kosova i Srbije ne bi ponovili”, mišljenja je Petritsch.

GODISNJICA
MARKETING