Screenshot 6 13
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Farmaceutska kompanija Pfizer planira od američkih regulatora zatražiti da odobre davanje treće doze njene vakcine protiv koronavirusa.

Ova odluka se temelji na sve većem broju dokaza o riziku od ponovne infekcije koronavirusom šest mjeseci nakon vakcinisanja i zbog brzog širenja Delta soja.

Pfizer je započeo pravljenje novog tipa svoje vakcine koja će biti namijenjena isključivo borbi protiv Delta soja, izjavio je Mikael Dolsten, glavni naučni direktor spomenute kompanije. On također smatra kako neće biti potrebe da se mijenja Pfizerova vakcina koja se trenutno koristi.

Podsjećamo, američki regulatori su nedavno saopćili da ljudima koji su primili dvije doze nije potrebna treća.

“Spremni smo odobriti nove doze kada nauka dokaže da su one potrebne”, naveli su u zajedničkoj izjavi iz američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dolsten je kazao da je nedavno zabilježeni pad efikasnosti vakcine u Izraelu uglavnom posljedica inficiranja ljudi koji su vakcinisani u januaru ili februaru.

Iz izraelskog Ministarstva zdravstva su rekli da je efikasnost vakcine u prevenciji infekcije u proteklom mjesecu pala na 64 posto.