9 5


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Pfizer još nije isporučio Evropskoj uniji skoro 10 miliona doza vakcina protiv COVID-a 19 koja je trebao isporučiti u decembru, kazali su evropski dužnosnici, što je gotovo 30 posto manje od planiranog.

Do sredine prošle sedmice, Pfizer je isporučio Evropskoj uniji 23 miliona doza cjepiva koje je razvio s njemačkom kompanijom BioNTech, rekao je evropski dužnosnik koji je direktno uključen u pregovore s američkom kompanijom, prenosi Hina.

To je gotovo 10 miliona doza manje nego je kompanija obećala isporučiti do sredine februara, rekao je drugi dužnosnik koji također sudjeluje u pregovorima.

Pfizer nije želio komentirati tu informaciju, objasnivši da je riječ o poslovnoj tajni. Evropska komisija, također, nije željela ništa komentirati.

Evropski dužnosnici kazali su da je Pfizer obećao isporučiti 3,5 miliona doza cjepiva sedam dana nakon početka januara, odnosno ukupno 21 milion doza do sredine februara.
Privremeni zastoj isporuke

Sredinom januara došlo je do privremenog zastoja u isporuci što je uglavnom riješeno. No, puno doza koje su trebale stići u decembru još nisu stigle, kazali su evropski dužnosnici.

Pfizerova i BioNTechova vakcina odobrena je za korištenje u Evropskoj uniji 21. decembra.

Idući dan, BioNTech je rekao da će do kraja mjeseca Uniji isporučiti 12,5 miliona doza. Isporučeno ih je skoro dva miliona, piše Reuters. Riječ je o manjku od gotovo 30 posto od ukupne količine obećane za period od decembra do sredine februara.

Jedan evropski dužnosnik rekao je da je kompanija obećala isporučiti doze koje nedostaju do kraja marta.

Odobreni zahtjevi za izvoz

Evropska unija ima dva ugovora s Pfizerom za isporuku 600 miliona doza vakcina.

Unatoč tomu, Evropska komisija odobrila je sve zahtjeve za izvoz cjepiva protiv Covida 19, većinom Pfizerovog. Od 30. januara do 16. februara odobreno je 57 zahtjeva za izvoz u 24 zemlje, uključujući Britaniju i Ujedinjene Arapske Emirate, rekla je u srijedu glasnogovornica Komisije.

Prije uspostave monitoringa, EU je izvezao milione doza vakcina u Izrael, Veliku Britaniju i Kanadu, među ostalima, većinom Pfizerovog, po carinskim podacima koji se navode u dokumentu EU u koje je Reuters imao uvid.

Izrael je prvom dozom cijepio više od 75 posto populacije, UAE gotovo 50 posto, a Britanija više od 20 posto, po podacima publikacije „Our World in Data” Univerziteta u Oxfordu.

Države članice EU vakcinisale su u prosjeku samo oko pet posto populacije, po istom izvoru.