Pfizer: Vakcina za djecu nije pružila očekivani imunitet, uvodi se treća doza

s 13
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Farmaceutska kompanija “Pfizer” saopćila je kako ispitivanje njene vakcine protiv koronavirusa na djeci u dobi od 2 do 5 godina nisu pružili očekivani imunitet, te da se uvodi uvođenje treće doze.

Kompanija uvrstila treću dozu

Istraživanje je utvrdilo da dvije doze Pfizer/BioNTech cjepiva čija je doza prilagođena djeci nisu proizvele očekivani imunitet kod djece od 2 do 5 godina, iako je to bio slučaj za bebe do 2 godine. 

Kompanija je stoga, nakon analize podataka, odlučila u svoj program ispitivanja cjepiva uvrstiti treću dozu za svu djecu i bebe u dobi od 6 mjeseci do 5 godina.

– Tokom kliničkih ispitivanja će sada biti uključena procjena efikasnosti treće doze od 3 mikrograma koja će se davati najmanje dva mjeseca nakon primanja druge doze kako bi se osigurala visoka razina zaštite u ovoj dobnoj skupini – navodi kompanija u saopćenju.

Smanjena doza za djecu u usporedbi s onom za odrasle

Kompanija Pfizer je smanjila dozu koja se primjenjuje kod mlađe djece u usporedbi s onom koja se daje odraslima. Naime, za dobnu grupu od 12 i više godina doza je 30 mikrograma, za djecu od 5 do 11 godina 10, a za najmlađu 3 mikrograma. 

Preliminarna ispitivanja su pokazala da bi ova smanjena doza trebala izazvati jak imunološki odgovor kod djece i smanjiti rizik od pojave nuspojava.

– Ako se studija s tri doze pokaže uspješnom, planiramo u prvoj polovici 2022. dostaviti sve potrebne podatke regulatornim agencijama kako bismo dobili odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) za djecu od 6 mjeseci do 5 godina – saopćio je Pfizer, a prenosi “CNN”.

Kompanija će također testirati efikasnost treće doze kod starije djece, od 5 do 11 i od 12 do 15 godina, prenosi “Index”.