Screenshot 1 96


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Prema novim istraživanjima američkih regulatora, vakcine kompanije Pfizer/BioNTech u budućnosti se neće morati skladištiti na ekstremno niskim temperaturama, što će znatno doprinijeti lakšoj distribuciji ove vakcine u zemljama širom svijeta.

Novi podaci o stabilnosti vakcina koje su kompanije dostavile američkim regulatorima, pokazali su kako se doze vakcina ove kompanije mogu držati u normalnijim uslovima u zamrzivačima na od -15 do -20 stepeni celzija do dvije sedmice.

Ovakve uslove većina država može znatno lakše osigurati u odnosu na dosadašnje skladištenje vakcina, zbog čega su države morale osigurati posebne zamrzivače koji će držati vakcine na – 60 pa sve do – 80 stepeni celzija.

Ugur Sahin, izvršni direktor kompanije BioNTech rekao je da će novi rezultati o stabilnosti vakcina na mnogo višim temperaturama omogućiti državama znatno veću fleksibilnost kada je riječ o nabavci Pfizerovih vakcina.

Također, Sahin je naglasio kako Pfizer i BioNTech i dalje nastavljaju istraživanja kako bi u budućnosti transport vakcina bio još lakši.

Iako je vakcina kompanije Pfizer među prvim dobila dozvolu za korištenje u Velikoj Britaniji, SAD-u i Evropskoj uniji, veliki problem za većinu država predstavljalo je skladištenje vakcina za koje su se trebali osigurati zamrzivači koji će i tokom transporta vakcine održavati na temperaturi od minimalno -60 stepeni celzija.

Pored toga što države nisu mogle osigurati dovoljan broj ovakvih zamrzivača, kritiku Pfizeru uputili su i dobavljači i međunarodni distributeri koji su također izjavili kako ne mogu osigurati dovoljan broj ovakvih zamrzivača putem kojih bi se transportovale vakcine.

Vakcine drugih kompanija kao što su Moderna, AstraZeneca te ruski Sputnik, do sada su bile u prednosti bar kada je riječ o samom transportu i skladištenju.

Prema zvaničnim podacima, vakcine kompanije AstraZeneca, kao i ruski Sputnik, mogu se držati na tzv. regularnim temperaturama frižidera. S druge strane, vakcina kompanije Moderna šest mjeseci može se čuvati na temperaturi od -20 stepeni celzija, što su također uslovi koje države mogu mnogo lakše osigurati.