Pića koja konobari nikad ne naručuju u kafiću

1635264713 1617615748453 725x485 1

Konobari imaju dobre razloge što izbjegavaju da naručuju određena pića u kafićima.

Nemanja Miković, konobar u jednom beogradskom restoranu, u podcastu „Život na srpskom“ je otkrio koji napitak nikad ne naručuje u kafiću i zašto. I njegove kolege koje su pričale za Best life razmišljaju na sličan način, s tim što na prvom mjestu izbjegavaju komplikovane koktele za koje će nekome biti potrebno previše vremena da ih pripremi ili ga poslije čeka dodatni posao s čišćenjem.

Međutim, postoje i drugi razlozi, manje ili više smisleni.

„Prljavi“ martini je, na primjer, omiljeni filmski koktel, ali Pol Tilton, konobar iz Teksasa, kaže da ga izbjegava, posebno ako je na nekom finom mjestu s velikim izborom pića. „Dirty martini – plus bonus poeni za masline sa sirom – jednostavno je kretenski u takvoj situaciji“.

Ipak, mnogo više je onih koji su prstom uprli u Long Island Iced Tea kao najgori.

“To je glupo piće u kojem na kraju osjetite samo kolu. Kako koktel je lošiji od pojedinačnih sastojaka koji idu u njega”, navodi Den Adams, konobar s Floride.

Na kraju, ponovo na scenu stupa kolegijalnost. Konobari obično ne vole da prave napitke za koje moraju da koriste blender, jer to znači da će im biti potrebno i više vremena za čišćenje i spremanje. „Bučni su, a kad prvi naruči smrznuto piće, odmah ga žele i svi drugi. Nekad smo zbog toga čak sakrivali blender“.

IZVORN1
Prethodni članakPrijeti li svijetu doista hiperinflacija?
Sljedeći članakNajsveobuhvatniji uvid u dobrobiti ispijanja kafe: Tri šoljice dnevno za bolju elastičnost jetre