wuhan
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 19, 2021 @ 13:10
KATEGORIJA: Izdvojeno / Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Prvi poznati slučaj zaraze virusom COVID-19 utvrđen je kod trgovca na pijaci u kineskom gradu Vuhanu, a ne računovođe koji izgleda nije imao veze sa pijacom ali čiji je slučaj podgrijao spekulacije da je virus mogao ‘izaći’ iz laboratorije, navodi američka studija.

NER FIT

Najvjerovatnije prenesen sa šišmiša na ljude

Porijeklo virusa SARS-CoV-2 koji izaziva bolest COVID-19 ostaje misterija i veliki izvor napetosti između Kine i Sjedinjenih Država.

U zajedničkoj studiji Kine i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ovoj godini odbacuje se teorija da COVID-19 potiče iz laboratorije, navodeći da je najvjerovatnija hipoteza da je zaraza prenesena s čovjeka na čovjeka, najvjerovatnije putem trgovine životinjama.

Ekspertski tim pod vodstvom WHO proveo je četiri sedmice u i oko centralnog grada Vuhana s kineskim naučnicima, nakon čega je u zajedničkom izvještaju u martu navedeno da je virus SARS-CoV-2 najvjerovatnije prenesen sa šišmiša na ljude, ali da je potrebno dodatno istraživanje.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Računovođa, prva je osoba oboljela od COVID-19 čiji su se prvi simptomi pojavili 16. decembra 2020., nekoliko dana kasnije nego što se prvobitno vjerovatno, tvrdi Michael Worobey, šef odjela ekologije i evolucijske biologije na Univerzitetu Arizona, u studiji koju je objavio žurnal Science u četvrtak.

Nova komisija

Zabunu je izazvao problem sa zubima koji mu se pojavio 8. decembra.

– Pojavljivanje simptoma uslijedilo je nakon višestrukih slučajeva kod radnika na pijaci u Huananu, na kojoj je prodavačica morskih plodova postala prva zaražena osoba s pojavom bolesti 11. decembra – piše u studiji.

Također se navodi da su najraniji simptomatski slučajevi povezani s pijacom, konkretno s u dijelu na kojoj se priodaju rakuni, što pruža snažan dokaz da se s pijace sa životinjama vodi porijeklo pandemije.

WHO je predložio prošlog mjeseca formiranje nove komisije eksperata koja bi istražila izvor koronavirusa, prenosi Reuters.

LIDER