Portal 072info

Pijaca u Zenici formira cijene prema penzionerima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nerealno visoke cijene voća i povrća posljednjih su dana iznenadile mnoge građane BiH. Najpaprenije su cijene paprika, koje se na pijacama kreću između šest i devet maraka. Poskupjele su i banane, koje dostižu cijenu oko 2,80 KM, a za kilogram zelene buranije građani moraju izdvojiti i do deset maraka. 

Mrtva sezona  

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Srijeda je u Zenici uobičajeni pijačni dan, ali prošli put nije bilo gužve.

Prodavači su nam rekli da cijene proizvoda formiraju prema penzionerima, jer su oni najčešći kupci. Kada je u pitanju voće, kilogram jabuka je od 0,80 do 1,50 KM, kruške su koštale od 2,50 do 3,50 KM, dok su banane i narandže bile po dvije marke. Primijetili smo i da je povrće dosta skuplje nego prošle sedmice. Mladi luk košta četiri KM, blitva i salata su marka, kupus je dvije KM, a paradajz se može naći za 2,50 KM. 

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Tuzlanske gradske pijace i prodavnice voća i povrća ne mogu se pohvaliti izdašnom ponudom, jer je ovaj period godine poznat kao mrtva sezona. Na centralnoj gradskoj pijaci u Tuzli cijena mladog krompira je 2,50 KM, zelena salata 3,50 KM, mladi luk 4,50, paprike šest. Uvezeni paradajz košta četiri KM, krastavci i kupus 3,50 KM. Što se voća tiče, kruške su četiri KM, limun 2,50, jabuke dvije marke.

Bijeli luk 10 KM

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Skupo je i u Bijeljini. Kupci na bijeljinskoj zelenoj pijaci žale se na cijene paradajza i celera, koji su pet KM, te krastavca koji je četiri KM.

Iako je sezona jagoda, posebno u Hercegovini, njih na mostarskim pijacama prodaju za nevjerovatnih deset maraka. Narandže i limun iz uvoza mogu se kupiti za tri KM, a iz domaćeg uzgoja po četiri KM. Kivi košta tri KM, banane, mandarine i jabuke dvije KM. Najskuplje povrće je bijeli luk, koji je deset KM, a kilogram zelene salate košta tri KM, kao i kelja, cvekle, čak i mladog krompira.

Sarajevo najskuplje 

Cijene voća i povrća u glavnom gradu i dalje su najviše, a posebno kada se kupuje u tržnim centrima.

Na sarajevskim pijacama kilogram banana dostiže i do 2,80 KM, kruške su šest KM, a jagode sedam. Od povrća i dalje je vrlo skupa paprika, koja košta čak devet KM, a narasla je i cijena buranije, koja je sada nevjerovatnih deset KM.

6 KM kilogram krušaka u Sarajevu 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

4 KM mladi luk u Zenici

4 KM kruške u Tuzli

5 KM paradajz u Bijeljini

10 KM mladi luk u Mostaru

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ.BA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 405
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6