Portal 072info

Pijace su pune sočnih trešanja: Pet razloga zbog kojih ih trebate češće jesti

Ovih dana stolovi na pijacama crvene se od trešanja. Ove sočne, slasne bobice podižu energiju, a većina kalorija potječe od prirodnih šećera, koji poboljšavaju raspoloženje. Osim toga, dokazano je da ovo voće poboljšava san, jer melatonin, kojeg sadrži, pomaže kod insomnije (nesanice).

Evo još nekih razloga zbog kojih biste tokom maja i juna trebali što više jesti ovog ploda.

1. Poboljšavaju vid i izgled kože. Trešnje sadrže puno vitamina A, a dio ovog vitamina je beta karoten, koji poboljšava vid i čini oči zdravijim. Retinol je još jedan dio vitamina A koji pomaže da koža izgleda zdravo i svježe.

2. Sprečava maligne bolesti. Da li ste znali da se redovnim konzumiranjem trešanja možete izboriti s određenim tipovima raka? Trešnje su pune snažnih antioksidansa, koji smanjuju rizik od dobijanja raka i smanjuju efekte starenja.

3. Poboljšavaju probavu. Zbog velike količine vlakana, trešnje poboljšavaju varenje i smanjuju nivo holesterola u krvi.

4. Umanjuju bol. Trešnje su odličan izvor antocijanina, koji umanjuje bolove i oticanje, te ublažavaju simptome hroničnih bolesti kao što su giht i artritis.

5. Za mozak i srce. Antocijanin poboljšava pamćenje, a studije su dokazale i to da mnoga svojstva iz ovog voća sprečavaju srčana oboljenja.

Podijelite članak