Pije se u vrijeme ramazana i idealna je za post: Znate li šta je Nabeez voda?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ostati hidrirani tokom posta u mjesecu ramazanu, koji počinje za nekoliko dana, važnije je i od toga da budete siti. Zašto? Dehidracija može smanjiti nivo vašeg raspoloženja i energije te tako učiniti težim obavljanje svakodnevnih poslova.

Mnogi preporučuju da tokom sehura i iftara uzimate napitke na bazi jogurta jer jedna šoljica sadrži čak 85 posto vode, pored, naravno, ostalih prednosti – kalcija i dobrih bakterija za crijeva.

Tu su i zelena salata, svježi voćni sokovi, kokosova voda…

Među tradicionalnim pićima ramazana, Nabeez ili Nabidh ima poseban značaj jer se smatra jednim od omiljenih pića poslanika Muhammeda. U njegovo vrijeme, vjeruje se da se ovo piće pripremalo od grožđica ili hurmi namočenih preko noći u vodi.

Nabeez nije samo piće, to je i alkalizirajući tonik. Ima sve zdravstvene prednosti hurmi uz ogroman bonus koji dolazi s dugotrajnim namakanjem – balansira kiselost u želucu što je česta boljka mnogih ljudi tokom posta nagle promjene vremena obroka.

Natapanje hurmi ili grožđica u vodi nekoliko sati ne samo da čini vodu prijatno slatkom, već i oslobađa vitamine i minerale pohranjene u njima, čineći ih lakšim za varenje i bogatim rastvorljivim vlaknima.