Portal 072info

PIJETE JE SVAKO JUTRO: Ovo je šest laži o kafi koje svakodnevno zanemarujemo

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Svjetski poznati liječnik i istraživač Dr. John Harvey Kellogg u svojoj knjizi ”Good Health” iz 1924. godine napisao je šest velikih zabluda, odnosno laži o kavi:

Laž o kavi br. 1: Kava smanjuje umor. “To nije istina. Kava prikriva umor. Ona blokira centar za umor. To je Dr. Edward Smith iz Engleske iskušao pred već više od 50 godina. On je pokazao da rad pod utjecajem kave izaziva veći umor nego li rad bez kave.”

Laž o kavi br. 2: Kava povećava radnu sposobnost. “Istina je suprotna tome! Poznati polarni istraživač Nansen je za vrijeme naporne ekspedicije preko Grenlanda napustio pijenje kave. Muškarci koji su po snijegu i ledu vukli teške saonice pili su 2-3 kave poslije podne i uvečer, ali su vidjeli da je učinak toga bio tako loš da su se ograničili na jednu šalicu ujutro! I ta im je šalica bila previše opasna, tako da su na kraju potpuno napustili tu ovisnost, kao što je to kazao Nansen!”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Laž o kavi br. 3: Kava povećava koncentraciju. “Osobe kojima kava pomaže su one kojima se smanjila sposobnost koncentracije zbog pijenja kave. Onome tko pije viski potreban je gutljaj da umiri svoje živce. Pušaču je potrebno nekoliko brzih dimova kako bi se prisilio na rad. Ovisnik o drogama ne može ništa raditi bez svog “šuša”. Tako i rob kave mora imati svoju šalicu, kao bi duševno bio sposoban za rad, tako dugo dok ne napusti taj svoj loš običaj i dok s vremenom opet ne ozdravi.”

Laž o kavi br. 4: Kava, kao i drugi stimulansi, ne vode u depresiju. “Svaki kavopija zna, da to nije istina. Takvoj osobi je potrebna jutarnja kava kako bi potisnuo depresije, koje su nastale kao štetna posljedica pijenja kave. Tisuće kavopija, ako ujutro ne popiju kavu, trpi od glavobolje, nelagodnosti, mučnine, iscrpljenosti. Kušači čaja i kave boluju od teških oblika živčane iscrpljenosti i upale živaca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Laž o kavi br. 5: Kava ne iscrpljuje tjelesne rezerve. “Promidžba kaže da kava povećava radnu sposobnost bez gubitka energije. Ništa nije smješnije. Ako je netko umoran, potreban mu je mir! Kad se popije šalica kave, umor se više ne osjeća. Uza sve to, takvoj osobi je i dalje potreban mir. Ako ipak ide na posao, ona prazni svoj mozak i akumulatore svojih živaca, nakon što joj je priroda priopćila da joj je potreban mir za ponovno punjenje akumulatora. Dakle, ako ‘prodavači otrova’ kažu da kava ne iscrpljuje energiju, to je onda dobro promišljena lažna izjava.”

Laž o kavi br. 6: Kava u pozitivnom smislu povećava ritam srca. “Kava potiče srce i vodi do ubrzanja pulsa na isti način kao kad se konja udari bičem. Kava je otrov koji moramo isključiti. Povećani broj otkucaja srca nam samo pokazuje da se tijelo, što je prije moguće, želi osloboditi tog otrova. Kako bi takvo otrovno djelovanje moglo uzrokovati nešto dobro? Kava je pouzdan lijek kako bismo povećali otkucaje srca. No, činjanica je, da je kava kao lijek opasna navika. Korištenje kave kao sredstva za povećanje prokrvljenosti uzrokuje stezanje arterija i njihovo zakrečenje. Dugotrajna promatranja pokazuju da je taj otrov osnova za arterosklerozu, senilnost i druge vrlo važne promjene.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Što je istina?

S druge strane, neki tvrde da je kava, u umjerenim količinama, zdrava. Tako je nedavno otkriveno da je ona važan izvor antioksidansa te kako ima i puno pozitivnih učinaka na zdravlje. Ona u umjerenim količinama umiruje krvožilni sustav i stimulira mišiće. Cirkulacija se kavom potiče, moždana aktivnost se pojačava. Nedavno je dokazano da kava djeluje antibakterijski, što ju više pijemo to nam je manji rizik od karijesa. Ona blago stimulira moždanu aktivnost, popravlja raspoloženje te uklanja blagu depresiju. Kava navodno potiče i kreativnost.

Znanstvenici kažu da je iz kave najbolje izvući maksimum tako da se bude umjeren. Tako ćemo uživati njene blagodati, a nećemo razviti ovisnost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

dnevno.hr/cafe.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME