Piletina u BiH neće pojeftiniti

piletina poskupljenje ilustracija 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Cijene piletine i proizvoda od piletine u narednom periodu ne bi se trebale mijenjati, što znači da neće doći ni do njihovog pojeftinjenja, rekao je za “Avaz” Edin Jabandžić, direktor kompanije “Madi” iz Tešnja i zamjenik predsjednika Koordinacije udruženja peradara živinara u BiH.

Podsjetimo, val poskupljenja koji je zahvatio našu zemlju doveo je i do viših cijena pilećeg mesa, pa je tako prošle godine kilogram fileta koštao čak 14 KM.

Niz problema

Ta cijena se simbolično snizila i danas varira od 11 do 13 KM po kilogramu. Ekonomski stručnjaci naglašavaju da se cijene nikad neće vratiti na prijašnje, tako da je teško da će pileći file koštati 8-9 KM po kilogramu, kao prije godinu.

Baš poput poljoprivrednika i mljekara, i peradari se bore za opstanak i nadaju pomoći države kako bi proizvodnja opstala. Jabandžić je istakao da su problemi s kojima se peradari susreću mnogobrojni.

Jabandžić - Avaz
Jabandžić: Borba za opstanak

– Mi imamo niz problema, prije svega tržište koje je dosta slobodno u odnosu na susjedne države, i problem je što smo zastali s radom na izvozu jaja jednodnevnih pilića na tržište EU. Također imamo problem neadekvatne količine proizvodnje žitarica u BiH. To su sve stvari koje muče peradarski sektor – naglasio je Jabandžić.

Analiza izvještaja

Osim pilećeg mesa, znatno su skuplja i jaja, pa je za školjku od 30 komada potrebno izdvojiti minimalno 11 KM.

Nebriga države za domaće proizvođače dovodi do toga da se farme zatvaraju i cijene idu u nebesa, a na kraju najviše ispaštaju građani BiH. U narednom periodu će biti provedena analiza iz koje će biti poznato koliko je farmi pilića ugašeno u 2022. godini.

– Čeka se analiza izvještaja iz prošle godine, nakon čega će se znati detalji o broju zatvorenih farmi – zaključio je Jabandžić.

Kongres u maju

Zakazan je 1. kongres peradara živinara, koji će biti održan od 10. do 12 maja u Banjoj Luci.

– To će biti prilika da se prezentiraju svi potencijali peradarske proizvodnje u BiH, da se pokaže na kojem je trenutno nivou peradarstvo i da se ukaže na sve probleme koji muče peradarski sektor – kazao je Jabandžić.

Avaz