Pilot kriv za pogibiju Kobija Brajanta i još sedam osoba

1 25
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena Kobi Brajant (Kobe Bryant) poginuo je u helikopterskoj nesreći 26. januara 2020. godine, a poslije nešto više od 12 mjeseci, konačno je otkriven razlog njegovog smrti. Uz Kobija, podsjetimo, poginulo je još sedam osoba, uključujući i njegovu kćerku Đijanu (Gianna) i pilota Aru Zobajana (Zobayan)..

Istražitelji su utvrdili da krivicu za pad helikoptera snosi samo pilot, koji je poleteo u oblake, iako je to zakonom zabranjeno.

ČITAJ JOŠ:  Ispisao se iz škole s 15 godina, a Švicarci su mu prijetili jer je odlučio igrati za Hrvatsku

Također, u izveštaju koji ima više od 600 strana, navodi se i to da je pilot vjerovatno izgubio orijentaciju neposredno pred sam udarac u planine Kalabazasa. Nije bilo nikakvih mehaničkih kvarova na helikopteru Sikorski S-76, a očekuje se da nakon ove nesreće i izveštaja, Federalna agencija za avijaciju u SAD da i preporuke kako bi se ubuduće izbjegle nesreće ovakvog tipa.

– Brdoviti teren u kombinaciji sa prostornom dezorijentacijom pilota u oblacima bio je zbunjujući faktor. Pilot nije znao kojim putem je krenuo – rekao je glavni istražitelj Bil Ingliš (Bill English).

ČITAJ JOŠ:  Da li bi bilo drugačije: Noć prije Kobi promijenio vrijeme leta

Istražitelji su također okrivili Zobajana što je krenuo ulevo, umjesto da je pokušao da se popne više i da se izvuče iz lošeg vremena.

GODISNJICA
MARKETING