Pilot popis poljoprivrede počinje 15. oktobra

Podijelite vijest

Federalni zavod za statistiku će od 15. do 30. oktobra ove godine provesti pilot projekt popisa poljoprivrede, a obuhvatit će oko 8.700 poljoprivrednih gazdinstava u svih deset kantona u Federaciji BiH. 

Na poslovima provođenja pilot popisa bit će angažirano 80 popisivača putem studentskog servisa.

“Popisivači će proći potrebnu edukaciju u skladu sa Zakonom o statistici Federacije BiH, a svaki popisivač će biti upoznat s odredbama zakona koji se odnose na upotrebu, povjerljivost i zaštitu ličnih podataka. Svi anketari će sa Federalnim zavodom za statistiku potpisati izjavu o povjerljivosti”, saopšteno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

ČITAJ JOŠ:  Provjerili smo gdje građani BiH namjeravaju provesti novogodišnje praznike

Krucijalan značaj pilot popisa ogleda se u tome što će nakon njegove realizacije i analize dobijenih podatka biti moguće pristupiti finalizaciji metodologije, pravnog okvira za popis, planiranju budžeta, organizaciji načina rada na terenu i osiguranju svih ostalih preduvjeta za realizaciju sveobuhvatnog popisa poljoprivrede koji se planira obaviti 2023. godine.

“Statistika poljoprivrede je važno statističko istraživanje za strategijsko planiranje i razvoj sektora poljoprivrede jer će dati jasan uvid u stvarno stanje u tom sektoru i to od broja domaćinstava, raspoloživih poljoprivrednih površina, strukture posjeda, kvaliteta zemljišta, starosti mehanizacije i drugih podataka važnih za analiziranje stanja i potencijala, kao i planiranja razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku. 

ČITAJ JOŠ:  BiH bi do 2026. mogla dobiti svoj peti aerodrom

Pilot projekt će se istovremeno provesti u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko u skladu sa zajednički utvrđenom metodologijom na nivou BiH koja je donijeta u saradnji sve tri statističke institucije i to Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku i Republičkog zavoda za statistiku RS, a koja je bazirana na normama i standardima Statističkog ureda Evropske unije (EUROSTAT). 

Iz Federalnog zavoda za statistiku napominju da je zadnji sveobuhvatni popis poljoprivrede u bivšoj Jugoslaviji, a samim tim i u BiH, proveden 1960. godine. 

ČITAJ JOŠ:  Praznična groznica znatno slabija nego prethodnih godina

Akta.ba