Pisanje i čitanje iskošenih slova je dobro za mozak

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Svako ima svoju preferencu kada su u pitanju ćirilično i latinično pismo, baš kao i štampana i pisana slova. Ali da li ste znali da pisanje iskošenih slova (kurziva) zapravo ima pozitivan uticaj na naš mozak? Evo i kako…

Usredsređeniji tok misli

Jedno istraživanje je još 1976. godine pokazalo da pisanje riječi bez prekidanja donosi bolje usvajanje cjeline i samim tim bolji tok misli i pisane riječi. Kod kurziva, riječi se ne dijele na blokove što više odgovara strukturalnom razmišljanju i usvajanju.

Bolji fokus

Naučnici su otkrili da ljudi koji koriste kurziv imaju bolju povezanost između onoga što zamisle i onoga što napišu. Oni tokom pisanja ne prave pauzu između blokova slova i samim tim se više fokusiraju na sam sadržaj pisanja i mogu imati bolje rezultate na testovima.

Cio mozak se aktivira

Iako se čini da je u pitanju samo još jedna varijanta pisanja, izgleda da iskošena slova aktiviraju drugačije neurološke puteve u odnosu na kucanje ili druge vrste ručnog pisanja. Dobra vijest je da se to isto pokazalo i kod čitanja iskošenih slova, kada se takođe više aktivira desna strana mozga i smanjuje broj grešaka.

Usvaja se više informacija

Istraživanja su pokazala da više informacija usvajamo prilikom pisanja nego prilikom kucanja nekog teksta. U tom slučaju, moramo da biramo šta ćemo zapisati i šta je „važno“, tako da te informacije lakše ostaju u pamćenju, a posebno kada je u pitanju pisanje kurzivom.

Poboljšavaju se motoričke sposobnosti

Motoričke sposobnosti potrebne su nam u raznim sferama, a pisanje iskošenih slova je odličan način za vježbanje istih. Za ljude koji imaju razvojnu disgrafiju ovo može biti odličan način da se iskoriste mnogi benefiti.

Hayat