Portal 072info

Pismo budućeg oca: Gledam tvoju majku i znam da ćemo uspjeti…

Roditeljstvo je divno, ali nije lako ni jednostavno, sigurno će reći većina roditelja. 

Pisac Evan Porter će se tek naći u toj ulozi i suočiti s “najtežim poslom”, a ovo su stvari koje želi naučiti svoje dijete:

Kad sam saznao, držao sam šest limenki piva u rukama.

“Trudna sam”, rekla je ona. 

Znao sam da ću jednoga dana čuti te riječi. Zamišljao sam kako ih slušam na osunčanoj terasi, dok vjetar lagano pomjera ljuljačku… ili nešto slično… i uvijek bi svirala neka muzika…

Nikad nisam mislio da ću te riječi čuti stojeći na vratima našeg polumračnog stana mrtav umoran nakon dugog dana. Moja supruga Sarah plače i u ruci drži ne jedan već dva testa kao dokaz. 

Prva misao mi je bila da ćemo propustiti naš omiljenu igricu. 

Drugi je bila da otvorim pivo. 

Treća misao bila je da ne mogu vjerovati da su to moje prve dvije misli.

Zastrašujuće je sve to. Ne mislim o buđenju usred noći i plaču djeteta. Ne mislim ni na mijenjanje prljave pelene ili prekid ludog društvenog života. 

Mislim o tome kako je važno ono što ću reći svom djetetu kad počne razumijevati… Šta želim naučiti svoje dijete? Kako ga utješiti nakon zadirkivanja u školi, kako mu objasniti da se zadaća i pored svih njegovih „filozofskih“ razloga mora uraditi… 

Sva ova pitanja već su učinila da mislim kako sam loš otac jer kad razmišljam o tome šta želim naučiti svoje dijete i koje osobine želim da ima, shvatim da dosta toga ja sam nemam i nisam.

Ipak, ovo su stvari koje bih želio da zna: 

1. Nikako nas ne mogu svi voljeti. To ne znači da ne treba reći iskreno svoje mišljenje ili reći prijateljima istinu čak i kad je možda ne žele čuti. Ne treba samo klimati glavom i uvijek se iz sažaljenja smijati na nečije loše šale.

2. Vrijedno radi i uči u školi. Ne da bi zaradio mnogo novca ili se hvalio drugima, već da jednog dana može sam sebi reći da je uistinu ponosan na sebe i ono što je uradio. 

3. Pospremi svoju sobu. Male stvari te čini sretnim – naprimjer kad vidiš pod svoje sobe. 

4. Svome djetetu ću reći da uvijek završi ono što je započelo. Ako imaš talent za nešto, nemoj odustajati. 

5. Pronađi način da se što prije osjećaš ugodno u svojoj koži. Ne trebaš nastojati da se uklopiš u neke kalupe samo da bi te prihvatili, budi ono što jesi.

6. Brini se za svoje tijelo jer imaš samo jedno. Reći ću svom djetetu da brine o svojim zubima i ne pije mnogo gaziranih i energetskih pića.  

7. Natjeraj se iskusiti nove stvari. Znam neke ljude koji su mi bili mrski jer su stalno putovali i studirali vani, ali se ne obaziri na to. Nije li bolje provesti ljeto u Madridu nego ispred televizora.

8. Nemoj da ti bude neugodno u blizini beskućnika. Neće te opljačkati. Umjesto da osuđuješ, počasti ih sendvičem ili im daj novčić. 

9. Čitaj i prati vijesti. Neka ne budu društvene mreže jedini izvor informacija. 

10. Nađi nešto što zaista želiš raditi i budi izuzetan ili izuzetna u tome. Bez straha i oklijevanja, prati svoje snove!

11. Nikad nemoj voziti i slati poruke. Ozbiljno. Nema ništa toliko važno da ne može sačekati.

12. Obitelj treba biti na prvom mjestu. Kad te trebaju, budi tu. Bez izgovora. 

13. Nikad ne teži da budeš neko drugi. Prihvati sebe i zagrli svoje mane, one su dio tebe i svi ih imaju.

14. Na kraju, iako ne ispuniš sve s ove liste, ipak ću te voljeti…

Znam da će biti prilika kad jednostavno neću znati šta s tobom, ali ne bojim se. Gledam tvoju majku i znam da ćemo uspjeti. 

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box