Portal 072info

Pismo mladog Sarajlije nakon tragedije 14-godišnjeg dječaka: Znaš, ima još Mahira… U Mostaru, Tuzli, Kiseljaku, Konjicu…

Tekst Josipa Milanovića, iskrena reakcija na tragediju koja je potresla cijelu BiH proteklih sedmica, na Facebooku je izazvao brojne komentare, preko 1000 lajkova i više od 200 podjela. Ovo je njegovo razmišljanje nakon užasa koji se dogodio…

Znaš. Ima još Mahira. U Mostaru. Tuzli. Kiseljaku. Konjicu. Ima Mahira u Gromiljaku. U Lug Brankovićima. Novom Šeheru. Mahira u vrtićima. U osnovnoj i srednjoj školi. Na fakultetu. Kod kuće.

Znaš. Ima Mahira koji treniraju nogomet. Ima Mahira koji sviraju gitaru i Mahira koji treniraju karate. Ima Mahira koji treniraju ples. Nose široke majice. Dresove omiljenih nogometnih klubova. Ima Mahira koji nose uže hlače. Duboke patike. Siguran sam da u Bosni i Hercegovini ima Mahira koji sluša MC Stojana. Koji sluša Riblju Čorbu. Sašu Kovačevića. Koji crta. Pjeva. Glumi. Pleše.

Ima Mahira u svakome od nas. Koji je iznutra toliko glasan, da ti lijeva pretklijetka zadrhti toliko snažno da i desnu protrese. A izvana- ništa. Ni da pusti suzu. Ni da se ugrize za usnu. Stisne šaku ili opsuje nešto. Glasno tek toliko da čuje svoj glas. U boli. Patnji. Nerazumijevanju. Bijegu od sebe. Onog iznutra.

Čitam statuse poznatih i nepoznatih. Čitam iskustva ljudi iz ovih ili onih škola. Dva puta naglas. Pa jednom u sebi. Da nešto ne preskočim. Ima Mahira koji igraju igrice. Mahira koji dnevno objavljuje 100 statusa. Mahira koji se igra autića. Ima Mahira koji čita lektire. Mahira koji ide na utakmice. Mahira koji rubikovu kocku složi dok trepneš. Mahira koji radi s djecom s posebnim potrebama. Mahira koji drži predavanje svoj vršnjacima o zaštiti prirode. Mahira koji zna sve glavne gradove svijeta.

Znaš. Nema više jednog Mahira da živi. Da svoju igru s autićem zamijeni vožnjom pravim automobilom. Nema više Mahira koji će nazvati mamu kada vidi rezultate prijemnog ispita na fakultetu. Znaš nema više Mahira koji će se danas upaliti Jutjub. Pustiti sebi omiljeni pjesmu. Pjevati, plesati ili čak plakati uz nju. Znaš nema više jednog Mahira. Da zagrli. Poljubi. Oprosti. Zavoli.

Bio je Denis. Bio je Mahir. Bio je (tko je sljedeći?). Bio je Denis. (Prije osam godina). Bio je Mahir (prije skoro mjesec dana.) Bio je (kada je vrijeme za sljedeću žrtvu?). Bile su škole i ranije. I ranije su roditelji odgajali djecu. I ranije se borilo za prava. A što je danas s nama? Zar smo stvarno iznutra toliko glasni, a kad nešto zaista treba reći zaboravimo slova, slogove, riječi. Tako ponašanje u školi se kažnjavalo lošom ocjenom. Nema zastajkivanja. Zamuckivanja i da ne znaš sva slova. Jedinica, kući- pa nauči. Tko nama treba danas dati jedinicu? Tko nas danas treba poslati kući i iz kojih knjiga ćemo mi danas naučiti?

Znaš. Došlo je vrijeme da vrisnemo. Za Mahira. Koji je bio. Mahira koji je sada. I Mahira koji dolazi. Došlo je vrijeme da uradimo nešto. Iz straha. Želje. Inata. Ljubavi. Očaja. Jer što ti je život ako nemaš Mahira. Da zagrli. Poljubi. Oprosti. Zavoli.

Josip Milanović
(Project Assistant u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih “Ivan Pavao II”)

Podijelite članak

Počitajte još

Predsjednik Skupštine u Budvi poručio građanima BiH da ljetuju u Crnoj Gori

Redakcija

Ne bacajte je: Za šta sve možete iskoristiti narančinu koru

072info

Nova dva bh. književnika napustila PEN centar BiH

Redakcija

Drama na bh. granici: Nijemac prevozio migrante i pobjegao u šumu, u toku potraga

Redakcija

Za veći dio Bosne i Hercegovine na snazi žuti meteoalarm

Redakcija

Nove cijene na pumpama širom BiH: Gorivo skuplje i do 20 feninga

Redakcija

Veliki skok: U jednom bh. gradu registrirano 14 zaraženih koronavirusom

Redakcija

Posao vrijedan 14 miliona maraka radit će i firma osuđena za utaju poreza

072info

Devet čudesnih namirnica koje bismo trebali jesti svaki dan

072info

BiH ima šest dana da pomogne domaćim firmama u borbi sa konkurencijom iz EU

072info

Život poslije korone: Isplati li se raditi ugostiteljima zbog stalnih inspekcijskih kontrola

072info

Amela Ivković O’Reilly: Zašto je koronavirus bio jedna vrsta buđenja i šta je pokazao

072info

Danas novo popuštanje mjera u BiH

072info

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info

Promet u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u Federaciji BiH manji za 8,2 posto

Redakcija

Dočekajte ljeto spremni: S dvije namirnice protiv zadebljale kože peta

Redakcija

Očekuje ga paprena kazna: Pijani Bosanac napravio haos u centru Švicarske (FOTO)

Redakcija

Oko joj je bilo zatvoreno, usta razvaljena, bila je modra i krvava: Mirko do detalja objasnio kako je Gagi krvnički pretukao Anabelu

Redakcija

Uznemirujući video: Vođa kavačkog klana teško ranjen, napadači zapalili automobil pa pobegli

Redakcija

Meteorolozi upozoravaju: Nevrijeme u dijelovima BiH u narednim danima

Redakcija