Pitali smo frizere: Kako se ošišati dok traje izolacija i gdje se nalazi najviše bakterija

Zbog pandemije koronavirusa, koja je zahvatila cijeli svijet, pa tako i Bosnu i Hercegovinu, i frizerski saloni morali su zatvoriti svoja vrata. Mnogi su nakon toga ostali uskraćeni za promjenu frizure koju su planirali. Dok traje pandemija koronavirusa, svima se preporučuje da ostanu kod kuće, kako bi na taj način spriječili širenje virusa.

Dok provode vrijeme u kućnoj izolaciji, mnoge zanima kako se ošišati u svoja četiri zida. Poznatog sarajevskog frizera Mahira Sinanovića pitali smo da li je uopće poželjno ošišati se kod kuće i na koji način?

“Iako je teška situacija, ne preporučujem da se odlučujete za opciju šišanja kod kuće, koliko god vam to sada bilo neophodno. Ali sam itekako za opciju brijanja brade koja može biti podložna nakupljnju bakterija”, napominje Sinanović.

On se osvrnuo na manju evropsku studiju koja je pokazala da se u bradi prosječnog muškarca nalazi veliki broj patogenih bakterija te da na to treba obratiti pažnju.

“Ako već ne možete izdržati, muška populacija može oko ušiju skratiti solufe,
a neko vam može pomoći i da uklonite dlačice s vrata. Opciju šišanja kod kuće dakle ne bih preporučio, osim toga što apeliram na to da se kosa redovno i malo češće pere u ovim uslovima”, kazao je Sinanović.

Žene su, dodaje, u prednosti kada je riječ o kosi i imaju veći izbor.

“Industrija i u ovim situacijama ima koristi u prodaji mašinica za šišanje, ali važno je istaknuti da nije potrebna samo mašinica, već i makaze i ostali alat, ako želite da to bude kako treba”, govori Sinanović.

Na kraju je apelirao na svoje kolege i poslao im važnu poruku.

“Posebno apeliram na kolege da niko od nas ne pruža usluge u kućnoj varijanti, da ostanemo složni i dosljedni ozbiljnosti situacije. Ostanite kod kuće”, poručuje Sinanović.

KLIX