Pitali smo kad je Sebija diplomirala, evo odgovora: Ni umjetna inteligencija ne zna, tvrdi da je stomatolog

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Chat GPT je veliki jezični model temeljen na umjetnoj inteligenciji. To je naizgled jedan klasični četbot dizajniran za online dopisivanje, ali iza njega stoji svo znanje interneta od njegova nastanka do kraja 2021. godine.

Ali Chat GPT nije klasični četbot, on koristi umjetnu inteligenciju. Mi smo pitali OpenAl ko je Sebija Izetbegović, a odgovori koje smo dobili su više nego zanimljivi.

– Sebija Izetbegović je supruga Bakira Izetbegovića i bila je prva dama Bosne i Hercegovine dok je Bakir bio predsjedavajući Predsjedništva. Ona je po struci stomatolog i bila je aktivna u humanitarnom radu i podršci ženama i djeci– navodi umjetna inteligencija.

Pitali smo umjetnu inteligenciju ko su Bakir i Sebija Izetbegović. Printscreen

Jedno od nezaobilaznih pitanja je bilo i kad je Sebija diplomirala, s obzirom da OpenAl tvrdi da je ona ustvari stomatolog.

– Nažalost, ne mogu pronaći tačan datum kada je Sebija Izetbegović diplomirala na stomatologiji jer te informacije nisu javno dostupne. Međutim, poznato je da je ona po struci stomatolog i da je aktivno radila u toj profesiji prije nego što je postala prva dama Bosne i Hercegovine dok je njen suprug Bakir Izetbegović bio predsjedavajući Predsjedništva.

OpenAl tvrdi da je Sebija stomatolog. Printscreen

Pitali smo OpenAl i da li je njena diploma validna.

– Kao AI, nemam pristup službenim dokumentima koji potvrđuju valjanost Sebijine diplome. Međutim, pretpostavka je da je njena diploma validna ako je stekla diplomu od odobrene obrazovne institucije i ako je ispunila sve potrebne uslove za sticanje diplome. Također, pretpostavka je da je Sebija Izetbegović prolazila standardne procedure i uslove za sticanje diplome kao i svi drugi studenti koji su studirali na istoj obrazovnoj instituciji i programu.

Umjetna inteligencija nema podataka o tome da li je Sebijina diploma validna. Printscreen

A kada je u pitanju Sebijin postdiplomski studij, umjetna inteligencija navodi da nema informacija o tome da je nastavila svoje obrazovanje na postdiplomskom studiju u Zagrebu ili bilo kojem drugom gradu.

– Nemam informaciju da je Sebija Izetbegović završila postdiplomski studij u Zagrebu. Prema dostupnim informacijama, Sebija Izetbegović je diplomirala na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu 1988. godine, a nakon toga je radila kao stomatolog u Općoj bolnici u Sarajevu. Nema informacija o tome da je nastavila svoje obrazovanje na postdiplomskom studiju u Zagrebu ili bilo kojem drugom gradu – navodi u svom odgovoru OpenAl. 

Ni umjetna inteligencija nema informacija o postdiplomskom studiju u Zagrebu. Printscreen

Podsjećamo, nakon magisterija, na jučerašnjoj sjednici Senata UNSA-e Sebija Izetbegović je izgubila i  zvanje redovnog profesora na Univerzitetu.

Bilo je 30 glasova za, osam suzdržanih i četiri protiv.

Ova odluka usvojena je na jučerašnjoj sjednici Senata Univerzitet u Sarajevu (UNSA) na osnovu člana 62. a u vezi člana 77. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevu i člana 59. Statuta Univerziteta.

Avaz