Pitali smo ljekare Hitne pomoći: Kako na osnovu jednog poziva znati koji je to hitan slučaj?

Podijelite vijest

Pozivi upućeni Hitnoj medicinskoj pomoći su nebrojani, pogotovo u posljednje dvije i po godine, otkako je počela pandemija koronavirusa. Kako ljekari, iz poziva, procjenjuju koji su to hitni slučajevi i na osnovu kojih simptoma pacijenti trebaju uputiti poziv hitnoj pomoći, odgovorila nam je struka.

124 je broj koji na stotine puta svaki dan zvoni u dispečerskom centru Hitne pomoći KS.

Svaki poziv je i neizvjesnost, a različita je i procedura lječničke strane po prijemu poziva. Poziv upućen službi hitne pomoći, ne znači i hitan slučaj.

Takav slučaj medicinski tehničar procjenjuje na način da koristi svoje znanje i svoje vještine, ali i da ima i dozu strpljivosti i intuicije da navede pacinta pozivaoca ukoliko sam ne zna objasniti, tu pomaže dispečer koji upućuje pitanja koja su nama od izuzetnoig značaja i na osnovu svi tih pitanja od pozivaoca mi ćemo procijeniti da li je to ugrožavajuće stanje, objašnjava zamjenica direktorice Hitne pomoći KS Amela Ramadani-Podžo.

Ista pravila važe za sve službe hitne pomoći. Broj hitnih slučajeva svakim danom je različit. Konkretno u posljednje vrijeme, na Službu hitne medicinske pomoći u Visokom vrši se pritisak zbog čestih poziva pacijenata sa kovid simptomima.

– Svi naši pacijenti koji upute poziv prema Hitnoj medicinskoj pomoći ili se jave tu, prvo se obavlja pregled u samoj službi. Dežurni ljekar je samo jedan, tako da se svi pacijenti dovoze u Službu hitne medicinske pomoći, a u slučaju vanrednih okolnosti izlazi čak i ljekar, kaže rukovodilac Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Visoko Nermin Rakovac.

Pacijent ne mora znati da je njegovo stanje hitno, ali sa druge strane dužnost ljekara je da odgovori na sve nedoumice i postavljena pitanja, te da uputi pacijenta na sljedeći postupak, ističe struka. Kada je riječ o hitnim slučajevima, postoje oni konkretni koji zahtijevaju brzu intervenciju.

– To su sva stanja koja vam ugrožavaju život, što znači da je to nagli gubitak svijesti, da je to opsežna trauma, prestanak rada srca, epileptički napad, neko ko ima teškoće u disanju, dodaje Ramadani-Podžo.

Građanima se savjetuje maksimalan oprez iz razloga što pandemija ponovo uzima maha. No, da li je slučaj hitan i zahtijeva li što bržu intervenciju, pacijent to ne može procijenti.

Oslobođenje


Podijelite vijest