PITANJA I ODGOVORI: Žgaravica i post

Pitanje:

Budući da se bliži mjesec ramazan imam pitanje vezano za post. Imam problema sa stomakom i želucem, naime često se desi da mi se hrana vrati nazad u usta par sati nakon obroka, također imam i problema sa žgravicom što dodatno povećava ovaj problem.Zanima me da li to kvari post i da li tu hranu, koja se vrati iz stomaka trebam progutati ponovo ili je povratiti?

Odgovor: 

Ako bi Vam se hrana koja dospije u usta ili njen dio sama vratila, post neće biti pokvaren, bez obzira na njenu količinu, zato što to niste učinili svojevoljno, i zbog toga što se to dešavalo unutar Vašeg tijela.

Ako biste imali kontrolu nad hranom koja se vratila iz želuca u usta, onda je bolje da je izbacite, kako biste izbjegli razilaženje koje postoji među islamskim pravnicima o tretmanu posta, zavisno od količine hrane koja se povrati.

Ako izbacite tu hranu Vaš post neće biti pokvaren bez obzira, koliko hrane ste na taj način povratili, jer Vi niste namjerno izazvali povraćanje hrane iz želuca, a Allahov Poslanik, a.s., je rekao: „Ko spontano povrati u vrijeme posta, nije obavezan nadoknaditi ga, a ko izazove povraćanje neka nadoknadi.“ (hadis bilježe Ebu Davud, Et-Tirmizi i Ibn Madže) (Više v.: A. Tuhmaz, Hanefijski fikh 1/509.)

Prethodni članakTUGA U TEŠNJU: Zauvijek nas je napustila Anesa Rakić
Sljedeći članakPfizerovo cjepivo poskupjelo već dva puta